Wpis z mikrobloga

@UlfNitjsefni: wygodniej czytać z takiego czytnika czy tableta jednak z doświadczenia stwierdzam że chyba gorszy wpływ na oczy ma trzymanie godzinę czy dwóch takiego urządzenia 30-40cm od twarzy niż papierowej książki.
  • Odpowiedz
@bartdziur: jesteś pewien? Ja nie twierdzę że wersję elektroniczne szkodzą oczom bardziej niż zwykła książka ale od kiedy czytam na tablecie zacząłem się zastanawiać czy nie popsuje sobie i tak już z krótkowzrocznością oczu.
  • Odpowiedz
@tomy86: tablet a kindle to dwie różne rzeczy. Zupełnie inne ekrany. To raz. A dwa, przecież kindla i książkę trzyma się w tej samej odległości, więc o co kaman?
  • Odpowiedz
@bartdziur: o ekran. Tak samo jak byś patrzył w monitor przez tyle czasu z takiej odległości.

Ale jak mówisz te czytniki chyba mają ekrany jak w kalkulatorach więc pewnie nie wypalają oczu jak zwykły monitor czy nawet tablet.
  • Odpowiedz
@tomy86: Nie wiem czy trollujesz, czy na serio to piszesz. Ekran kindle to tak zwany e-ink po naszemu elektroniczny papier. Jak położysz książkę obok takiego ekranu to e-ink wygrywa, bo litery są wyraźniejsze z powodu rozdzielczości. Po drugie, ten ekran nie emituje żadnego światła (paperwhite naświetla ekran, ekran sam z siebie nie świeci) a po trzecie jak już pisałem odległość patrzenia jest taka sama jak w książce, jak nie mniejsza
  • Odpowiedz
@bartdziur: nie trolluje, nie miałem takiego zamiaru. Zwyczajnie nie znam tego urządzenia dlatego moje pytania z Twojego punktu widzenia wydają się laickie. Ale przydała się dyskusja bo powiem szczerze że zainteresowałem się tym czytnikiem. Chyba jest to lepsze rozwiązanie niż czytanie na tablecie.
  • Odpowiedz
@tomy86: Ekran tableta męczy oczy - ekran kindle'a nie, ponieważ jest "elektronicznym papierem". Całe życie byś się mógł na niego patrzeć i nic się nie stanie. Co do czcionki w czytniku - możesz ją zmieniać do woli, w zależności od wzroku :-) Ja osobiście jak tylko zakupiłem Kindle'a to porzuciłem papierowe wersje, które z sentymentu i tak dalej okazyjnie kupuję. To jest ten rodzaj technologii, który poprawia jakość czytania. W
  • Odpowiedz