Wpis z mikrobloga

Czy przy zakupie mieszkania od dewelopera i płatności w transzach, albo w systemie 10/90, 20/80, 30/70 trzeba posiadać (i udowodnić jakoś deweloperowi) 100% gotówki? Sytuacja o której myślę to np budowa trwająca 2 lata, przy brakującym kapitale w wysokości 200k zł, który powinno się zgromadzić przez te 2 lata z pracy zarobkowej.

#nieruchomosci #mieszkaniedeweloperskie #kupnomieszkania
pieczony-ziemniaczek - Czy przy zakupie mieszkania od dewelopera i płatności w transz...

źródło: comment_1650479661sxjTEIBLsWG7q5nTjqOgkg.jpg

Pobierz
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy przy zakupie mieszkania od dewelopera i płatności w transzach, albo w systemie 10/90, 20/80, 30/70 trzeba posiadać (i udowodnić jakoś deweloperowi) 100% gotówki?

@pieczony-ziemniaczek: Nie, nie trzeba udowadniać posiadania środków. Umowa deweloperska zobowiązuje do płatności w określonych terminach.
  • Odpowiedz
Nie trzeba, za to z bankiem może być problem, jeśli będziesz chciał dobrać trochę kredytu.

@Pantegram: Właśnie się nad tym zastanawiałem, bo jeśli np nie zdążę uzbierać brakującej gotówki przed odbiorem kluczy to wtedy jakiś mały kredyt by się przydał.
  • Odpowiedz
Właśnie się nad tym zastanawiałem, bo jeśli np nie zdążę uzbierać brakującej gotówki przed odbiorem kluczy to wtedy jakiś mały kredyt by się przydał.

@pieczony-ziemniaczek: Z kredytem są 2 problemy... Trzeba w odpowiednim momencie o niego zaaplikować, bo rozpatrywanie wniosku wg ustawy trwa niby do 21 dni, ale w praktyce potrafi się przeciągać dłużej (banki prosząc o dodatkowe dokumenty wydłużają sobie czas na rozpatrywanie wniosku), ale co gorsza - po
  • Odpowiedz
@pieczony-ziemniaczek: ale co gorsza - po uzyskaniu pozytywnej decyzji kredytowej masz ograniczony czas na uruchomienie tych środków... Np. 3 miesiące. Nie możesz więc rok wcześniej upewnić się, czy dostaniesz kredyt, tylko musisz aplikować np. na max 3 miesiące przed tym, jak będziesz tego hajsu potrzebował.

@Pantegram: Jednym z rozwiązań jest odpowiednie ustalenie harmonogramu płatności w umowie deweloperskiej, tak, aby możliwe było wcześniejsze uruchomienie niewielkiej części kredytu. Można też
  • Odpowiedz