Ile razy wracam myślami do tego jak miałem jeszcze <14 lat i jeszcze wierzyłem w te brednie, to aż mnie skręca na myśl o, k---a, spowiedzi.
Nie ma bardziej poniżającego rytuału w całej tej religii. Kościół zatruwa ci umysł i wspaniałomyślnie podaje odtrutkę w postaci spowiedzi, a potem od nowa. Dla dziecka to już w ogóle jest koszmar. Wszystko tak zaprojektowane żeby od jak najmłodszych lat wpędzać w ciągłe poczucie winy i strach przed piekłem. Ja p------e, jakie to jest z-----e, i ludzie w to wpędzają swoje dzieci bez zastanowienia. #katolicyzm #ateizm #wielkanoc #bekazkatoli #wiara
@korporacion: co to za argument i czego ma dowodzić? xD swoją drogą skąd wziąłeś te 99%? Jakieś badania prowadziłeś w tym zakresie? xD wziąłeś pod uwagę chociażby że na wykopie siedzą ludzie młodzi którzy w większości są mniej wierzący? @markyslim: No i elegancko. Jak będzie chciał to się sam zapisze jak dorośnie. Zwłaszcza ze wypisać się nie można, wiec pozostawienie tej decyzji synowi jest mega dojrzałe i odpowiedzialne.
Mój ojciec był wierzący, do kościoła chodził a jakoś i tak jak go depresja dopadła to się wziął i powiesił
@orekZmajorek: Może jednak nie był tak bardzo wierzący jak ci się wydaje skoro wolał popełnić jeden z najcięższych grzechów zamiast żyć zgodnie z wolą Bożą i przykazaniami?
@RozkalibrowanaTurbopompa: Pamiętam jak poszedłem do jakiegoś kościoła pozwiedzać. Były trzy kobiety i wyły gorzkie żale. To było przeżycie wręcz mistyczne, bo dodatkowo ten kościół był w bardzo surowym, dość ciemnym stylu.
Ogólnie religia oparta na śmierci i poczuciu zagrożenia i sztucznej miłości.
@diamentovva: prawdopodbnie depresja zamaniefstowała się również kryzys wiary. Ale tak czy siak uwierz mi, że trochę lepiej go znałem od ciebie ale jak coś więcej wiesz o moim ojcu to chętnie o tym poczytam.
Mógłbyś jakieś pytanie sondujące zadać, bo takie zgadywanie to już ocieranie się o jakieś wróżby.
Nie ma bardziej poniżającego rytuału w całej tej religii. Kościół zatruwa ci umysł i wspaniałomyślnie podaje odtrutkę w postaci spowiedzi, a potem od nowa
@RozkalibrowanaTurbopompa: A potem idziesz na kozetkę do psychologa i robisz dokładnie to samo co na spowiedzi ( ͡°͜ʖ͡°) Bo przecież "ludzki wymiar" jest tu bardzo zbliżony.
Może jednak nie był tak bardzo wierzący jak ci się wydaje skoro wolał popełnić jeden z najcięższych grzechów zamiast żyć zgodnie z wolą Bożą i przykazaniami?
@diamentovva: Bo człowiek który ma depresję /przechodzi zalamanie nerwowe (co tak naprawdę jest problemem z fizykochemicznym działaniem mózgu) to DOBROWOLNIE idzie ze sobą skończyć?
Pewnie równie dobrze zdaje sobie wtedy sprawę, że łamie zasady religijne i przykazania kościelne (pierwsi chrześcijanie, zwłaszcza chrześcijanki popełniali samobójstwa
@RozkalibrowanaTurbopompa: Jak sobie przypominam ten obrzydliwy akt spowiedzi to mnie skręca jak to paskudne jest męczyć małe dzieci takimi okropieństwami a to tylko w celu zaspokojenia ciekawości księży i zwyczajnego wyciągnięcia informacji.
@RozkalibrowanaTurbopompa: Widac byles ostatni raz w kosciele jak miales te 14 lat, a nie mogles zrozumiec jak widac do tej pory nie mozesz psychologii rozwoju czlowieka ¯\_(ツ)_/¯
@Moonastro: w kościele jeszcze pare razy byłem od tego czasu, i uważam go coraz bardziej za zwykle brednie w które ludzie wierzą tylko dlatego ze od niemowlęcia byli faszerowani tymi kłamstwami i straszeni piekłem.
A czego nie rozumiem z psychologii rozwoju człowieka?
@RozkalibrowanaTurbopompa: Np. czym jest autorytet dla dziecka, wychowanie w odpowiednim momencie mowienie o pewnych waznych sprawach jak nie kradnij, szanuj matke swoja, widze ze wyniosles same zle rzeczy bo tak chcesz postrzegac kościoł, masz nikle pojecie o temacie
@Moonastro: żeby wychować dziecko na dobrego człowieka i obywatela, nie trzeba powoływać się na książkę z pustyni sprzed 2000 lat i magicznego dziadka w niebie którego nikt nigdy nie widział. Jeśli uważasz że jest inaczej to masz nikłe pojęcie o temacie wychowania dzieci.
@RozkalibrowanaTurbopompa: Jakie to jest prawdziwe. Mnie tez skręca jak pomyśle ze obcemu typowi w sukience opowiadałem o swoich wstydliwych sprawach. Teraz jak p tym myśle to jest kosmos.
@RozkalibrowanaTurbopompa: To Ty masz nikle pojecie o temacie, mozna "wychowac" dziecko na dowolnie kogo bys chcial, ale skoro uwazasz sie za dobrze wychowanego człowieka to wiedz ze to wlasnie zasluga tak znienawidzonego przez Ciebie kosciola :) czy tego chcesz czy nie
@Bordomir: Tak k---a, dlatego top 1 grzechem wmawianym młodym są rzeczy związane z seksem xD Przecież jak jakaś bardziej religijna rodzina naciska na słuchanie papaja bezkrytycznie to sukienkowi ładnie mogą r------ć psychikę i seksualność młodym ludziom - znam takie przypadki
Nie ma bardziej poniżającego rytuału w całej tej religii. Kościół zatruwa ci umysł i wspaniałomyślnie podaje odtrutkę w postaci spowiedzi, a potem od nowa. Dla dziecka to już w ogóle jest koszmar. Wszystko tak zaprojektowane żeby od jak najmłodszych lat wpędzać w ciągłe poczucie winy i strach przed piekłem. Ja p------e, jakie to jest z-----e, i ludzie w to wpędzają swoje dzieci bez zastanowienia.
#katolicyzm #ateizm #wielkanoc #bekazkatoli #wiara
@markyslim: No i elegancko. Jak będzie chciał to się sam zapisze jak dorośnie. Zwłaszcza ze wypisać się nie można, wiec pozostawienie tej decyzji synowi jest mega dojrzałe i odpowiedzialne.
@orekZmajorek: Może jednak nie był tak bardzo wierzący jak ci się wydaje skoro wolał popełnić jeden z najcięższych grzechów zamiast żyć zgodnie z wolą Bożą i przykazaniami?
Ogólnie religia oparta na śmierci i poczuciu zagrożenia i sztucznej miłości.
@korporacion: Ale taguj #statystykizdupy
Mógłbyś jakieś pytanie sondujące zadać, bo takie zgadywanie to już ocieranie się o jakieś wróżby.
@RozkalibrowanaTurbopompa: A potem idziesz na kozetkę do psychologa i robisz dokładnie to samo co na spowiedzi ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bo przecież "ludzki wymiar" jest tu bardzo zbliżony.
Komentarz usunięty przez moderatora
@diamentovva: Bo człowiek który ma depresję /przechodzi zalamanie nerwowe (co tak naprawdę jest problemem z fizykochemicznym działaniem mózgu) to DOBROWOLNIE idzie ze sobą skończyć?
Pewnie równie dobrze zdaje sobie wtedy sprawę, że łamie zasady religijne i przykazania kościelne (pierwsi chrześcijanie, zwłaszcza chrześcijanki popełniali samobójstwa
A czego nie rozumiem z psychologii rozwoju człowieka?
Jeśli uważasz że jest inaczej to masz nikłe pojęcie o temacie wychowania dzieci.