Wpis z mikrobloga

Ile razy wracam myślami do tego jak miałem jeszcze <14 lat i jeszcze wierzyłem w te brednie, to aż mnie skręca na myśl o, k---a, spowiedzi.

Nie ma bardziej poniżającego rytuału w całej tej religii. Kościół zatruwa ci umysł i wspaniałomyślnie podaje odtrutkę w postaci spowiedzi, a potem od nowa. Dla dziecka to już w ogóle jest koszmar. Wszystko tak zaprojektowane żeby od jak najmłodszych lat wpędzać w ciągłe poczucie winy i strach przed piekłem. Ja p------e, jakie to jest z-----e, i ludzie w to wpędzają swoje dzieci bez zastanowienia.
#katolicyzm #ateizm #wielkanoc #bekazkatoli #wiara
  • 115
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@korporacion: co to za argument i czego ma dowodzić? xD swoją drogą skąd wziąłeś te 99%? Jakieś badania prowadziłeś w tym zakresie? xD wziąłeś pod uwagę chociażby że na wykopie siedzą ludzie młodzi którzy w większości są mniej wierzący?
@markyslim: No i elegancko. Jak będzie chciał to się sam zapisze jak dorośnie. Zwłaszcza ze wypisać się nie można, wiec pozostawienie tej decyzji synowi jest mega dojrzałe i odpowiedzialne.
  • Odpowiedz
Mój ojciec był wierzący, do kościoła chodził a jakoś i tak jak go depresja dopadła to się wziął i powiesił

@orekZmajorek: Może jednak nie był tak bardzo wierzący jak ci się wydaje skoro wolał popełnić jeden z najcięższych grzechów zamiast żyć zgodnie z wolą Bożą i przykazaniami?
  • Odpowiedz
@RozkalibrowanaTurbopompa: Pamiętam jak poszedłem do jakiegoś kościoła pozwiedzać. Były trzy kobiety i wyły gorzkie żale. To było przeżycie wręcz mistyczne, bo dodatkowo ten kościół był w bardzo surowym, dość ciemnym stylu.

Ogólnie religia oparta na śmierci i poczuciu zagrożenia i sztucznej miłości.
  • Odpowiedz
@diamentovva: prawdopodbnie depresja zamaniefstowała się również kryzys wiary. Ale tak czy siak uwierz mi, że trochę lepiej go znałem od ciebie ale jak coś więcej wiesz o moim ojcu to chętnie o tym poczytam.

Mógłbyś jakieś pytanie sondujące zadać, bo takie zgadywanie to już ocieranie się o jakieś wróżby.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Może jednak nie był tak bardzo wierzący jak ci się wydaje skoro wolał popełnić jeden z najcięższych grzechów zamiast żyć zgodnie z wolą Bożą i przykazaniami?

@diamentovva: Bo człowiek który ma depresję /przechodzi zalamanie nerwowe (co tak naprawdę jest problemem z fizykochemicznym działaniem mózgu) to DOBROWOLNIE idzie ze sobą skończyć?

Pewnie równie dobrze zdaje sobie wtedy sprawę, że łamie zasady religijne i przykazania kościelne (pierwsi chrześcijanie, zwłaszcza chrześcijanki popełniali samobójstwa
  • Odpowiedz
@Bordomir: Tak k---a, dlatego top 1 grzechem wmawianym młodym są rzeczy związane z seksem xD Przecież jak jakaś bardziej religijna rodzina naciska na słuchanie papaja bezkrytycznie to sukienkowi ładnie mogą r------ć psychikę i seksualność młodym ludziom - znam takie przypadki
  • Odpowiedz