Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Mirki, jestem w jakiś sposób wstrząśnięty.
A właściwie to częściowo załamany i w stanie pobudzenia emocjonalnego.

Pewna bliska osoba stwierdziła, że możliwe, że nie zdziwilaby się gdybym miał jakiś rodzaj autyzmu (nie nie tego wykopowego) czy zespół Aspergera.
Przyznam, że zraniło mnie to.
To, że ktoś ma Aspergera czy autyzm to nic złego. Ale wiadome jest, że mają pewne "ubytki". Np. mniejszą empatię, ogarnięcie społeczne i rozumienie podtekstów (drugie dno), inteligencję emocjonalną.

Zawsze uważałem, że jestem w tym niezły i że mam inteligencję emocjonalną na wysokim poziomie. Do czasu gdy luźno stwierdzono, że mogę takie coś mieć.

Jako argument użyto to, że nie lubię patrzeć się ludziom w oczy, że robię często nieoczywiste uwagi czy spostrzeżenia czy to, że jestem introwertykiem.

Teraz nie będę miał spokoju póki nie zrobię diagnozy sobie.
Znacie jakiegoś dobrego psychologa/psychiatrę który udziela diagnostyki z zakresu autyzmu i Aspergera u dorosłych? Ważne aby możliwe było spotkanie/a online.

Będę wdzięczny za kogoś sprawdzonego, z uprawnieniami.

#autyzm #psychologia #asperger #zespolaspergera #psychiatria

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #625713b903af92b963534e1c
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: sokytsinolop
Wesprzyj projekt
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Np. mniejszą empatię, ogarnięcie społeczne i rozumienie podtekstów (drugie dno), inteligencję emocjonalną.

@AnonimoweMirkoWyznania: Z empatią jak się okazuje może być wręcz odwrotnie, tzn. mogą mieć większą tylko tego nie widać bo mają problem z okazywaniem. Ogarnięcie społeczne - tu się zgodzę, utrudnia to życie i chyba właśnie to najbardziej.

Poza tym to, że ktoś Ci tak powiedział nie znaczy, że tak jest. Ale jeśli masz na to finanse i chcesz się o sobie czegoś dowiedzieć i być może dzięki temu zacząć lepiej funkcjonować i siebie zaakceptować to możesz iść na
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania: Zwyczajnie umów się na wizytę do psychologa klinicznego i poproś o diagnozę psychologiczną. Będziesz miła wywiad i test lub kilka testów. Dostaniesz opinię na piśmie. Koszt kliku stów.

Dla mnie, choć to krótki fragment twojej wypowiedzi, to zabrzmiałeś jak osoba neurotyczna, a nie ktoś z autyzmem.
  • Odpowiedz
OP: @theonewhoknocks nie, ale interesuje się ona bardzo psychologią, sama miała depresję przez wiele lat więc siłą rzeczą była w tym temacie głęboko.

@aluminiowydyrygent ja już znalazłem "pannę". Ta bliska osoba to moja żona - plot twist xd

@melanchonijna_marchewka dzięki wielkie! Przejrzę listę na pewno. Mam finanse na to. Nie wiem ile to może być wizyt - czy 5 czy 10 czy może 20 aby uzyskać diagnozę ale z tym nie mam problemu. Aby tylko opinia psychologa nie była potem do podważenia przez moją żonę xd Boję się, że powie, że to się nie liczy bo nie było jakiegoś
  • Odpowiedz