Wpis z mikrobloga

Cześć, dodałem sobie do crona:

screen -dmS script && cd /home/pi/script&& ./start
Wszystko fajnie startuje z tym, że jak sobie zrobię screen -r to nie pokazuje się zawartość tego screena tylko sam "$". Macie jakiś pomysł jak to rozwiązać?

#linux #raspberrypi #programowanie
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jannekk: Mogę się mylić, ale konceptualnie to wygląda jak odroczone wykonanie skryptu przy starcie (przez systemd, initd czy co innego) lub odroczone wykonanie skryptu po zalogowaniu usera, a nie jak skrypt cykliczny (cronowy).
Kwestia co chcesz osiągnąć i na jakim użytkowniku z jakimi upawnieniami.

Chodzi o to żeby skrypt wykonał się na domyślnym użytkowniku dla którego automatycznie po rozruchu loguje się do konsoli/sesji graficznej czy ma do tego być powołany
  • Odpowiedz
@sirpingus: cel jest taki żeby skrypt, który sobie ręcznie odpalałem w screenie ./start, włączął się automatycznie po uruchomieniu urządzenia żebym nie musiał tego ręcznie robić. Zawsze mogłem sobie zamknąć screena i do niego później wrócić zobaczyć jakie były ostatnie wydarzenia w tym skrypcie.
  • Odpowiedz
który sobie ręcznie odpalałem w screenie ./start, włączął się automatycznie po uruchomieniu urządzenia żebym nie musiał tego ręcznie robić.

@jannekk: Skoro go odpalałeś na danym użytkowniku, to patrzyłeś na jego efekty wykonania na danym użytkowniku.
Jak oddelegujesz wykonanie do crona, to już wykonanie nie odbywa się na konsoli zalogowanego użytkownika, tylko crona (roota lub daemona który go wykonuje).

Może powinieneś wykonanie tego skryptu zapisać w pliku .bash_login
  • Odpowiedz