Wpis z mikrobloga

@drGreen: znaczy dostęp, z allegro kupiłam zsiadłe ze wsi które jest robione z surowego mleka, także dostęp to ma każdy kto sobie zamówi xd

@przegrywam_przez_miasto: Z tego co sie orientuję to często jakieś bakterie dodatkowo się dodaje do przetworów mlecznych żeby cokolwiek w sobie miały
  • Odpowiedz
@KoninaBeZiomeczka: mieszkam w UK wiec malo zornietowany jestem. tutaj surowe mleko mozna jedynie kupic na tzw farmers markets. Osobiscie kupuje i najbardziej lubie Jersey Milk - normlane mleko na mnie nie dziala najlepiej, przez lata mysalem, ze mam problem z laktoza, okazalo sie ze z bialkiem z mleka ze zwyklych krow, i co lepsze Jersey krowy daja mleko z innego rodzaju bialkiem. Do tego mleko jest bardziej tluste i ma
  • Odpowiedz
@moll: Hej. Właśnie wczoraj przedobrzyłam mleko zsiadłe ale nic mi nie było :) Ogólnie chodzi o to, zę kupiłam 7l a się okazało ze ma tylko 4 dni przydatności do spożycia. Jako że wychowałaś się na wsi to wiesz może czy kilka dni po terminie można pić? Albo jak dużo dni op terminie będzie dobre zanim stanie się coś złego xd
  • Odpowiedz
@KoninaBeZiomeczka: mieszczuchy XD

Bezpieczne zwykle są jeszcze maksymalnie ze 2-3 dni pod terminie pod warunkiem że stoi to w lodówce i jest "sterylne". Czyli do picia nalewasz sobie do innego naczynia, a nie że pijesz z gwinta, bo wtedy zostają Twoje drobnoustroje w butelce.
Jeśli w tym terminie poczujesz zmiany w zapachu, smaku albo konsystencji, albo pojawi się pleśń to nie dziaduj, tylko wylewaj. I nabiału nie kupuje się w
  • Odpowiedz