Wpis z mikrobloga

Jak ja kocham słuchać że studia są niepotrzebne a argumentem jest to że ktoś skończył jakąś politologię i j---e na produkcji xD

Albo że studia w tych czasach to bezużyteczny banał i dają tylko papier no i oczywiście mówią to osoby które nie zdobyły żadnego papieru, ciekawe czemu...
Nudne to już jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#studbaza #gownowpis
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@kacpervfr: CHŁOPIE TERAZ NAJWAŻNIEJSZY JEST FACH W RĘKU, IDŹ DO ZAWODÓWKI, MOŻE I WPADNIESZ TAM W ALKOHOLIZM I UZALEŻNIENIE OD FAJECZEK ALE ZA TO BĘDZIESZ MÓGŁ PÓŹNIEJ PRACOWAĆ W SYFIE, BRUDZIE I HAŁASIE ZE ZWIERZĘTAMI. SZWAGEIR KOLEGI SKOŃCZYŁ ZAWODÓWKĘ I JEST MILJONEREM!!1!
  • Odpowiedz
@kacpervfr: Masa ludzi wyniosla ze studiow tylko alkoholizm, stresowrzody i w przypadku niektorych, nieuzasadniony boost do zakompleksionego ego. Ten prosty fakt, wraz z presja od rodzicow wynikla z patologii rynku pracy w latach '90 oraz starciem z zupelnie nie przystajaca do tego nowa rzeczywistoscia doprowadzil do wyksztalcenia slusznej przeciwwagi - i jak najbardziej, wielu sie na szczescie udalo obejsc terror papiera... ale tak jak znam ludzi, ktorzy bez studiow robia
  • Odpowiedz
@kacpervfr jak się jest p---ą, pedałem albo różową to można iść na studia i potem "pracować" przy komputerze. Ja tam wolę czuć narzędzie w ręku (młotek, wiertarka) i czuć że pracuję, a nie ściemniać
  • Odpowiedz
@kacpervfr: Wszystko zależy od człowieka, ale ze studiów można wynieść dziesiątki dobrych kontaktów i szeroką wiedzę nie tylko ze swojego kierunku - która w zasadzie jest do zdobycia poza uczelnią, ale zajmie drugie tyle albo i lepiej.

Można też je skończyć, nie umieć nic, nie mieć z nich nic poza zestawem uzależnień i chorób i j---ć na produkcji za minimalną do końca życia. Z obowiazkowym narzekaniem, jak to jest źle
  • Odpowiedz
Jak ja kocham słuchać że studia są niepotrzebne a argumentem jest to że ktoś skończył jakąś politologię i j---e na produkcji xD

Albo że studia w tych czasach to bezużyteczny banał i dają tylko papier no i oczywiście mówią to osoby które nie zdobyły żadnego papieru, ciekawe czemu..

@kacpervfr: No to ci mowie ja, inżynier informatyki. NIC SIE K---A PRZEZ 4 LATA W TYM CHLEWIE NIE NAUCZYŁEM

Dziękuję za
  • Odpowiedz
@kacpervfr: Jaką wartość ma papier który niemal każdy posiada? No właśnie, prawie żadną.
Podczas gdy przeciętny student, przedłuża swoje dzieciństwo pijąc na studiach za hajs rodziców i prześlizgując się na farcie dalej po papierek inni wolą zdobyć już 4 letnie doświadczenie w zawodzie. A w tych czasach doświadczenie jest znacznie więcej warte niż to że skończyłeś JAKIEŚ studia. Owszem, zgodzę się, że porządny student kierunków takich jak informatyka, medycyna czy
  • Odpowiedz
@kacpervfr ja mam zajebisty pomysł na to, by działały tylko sensowne kierunki studiów. Uczelnie przestają dostawać kasę za głowę studenta, a zamiast tego dostają np. 10% podarku lol dochodowego jaki płacą absolwenci przez pierwsze 10 lat po studiach.
Kierunek daje skille pożądane na rynku pracy -> uczelnia zgarnia kasę.
Kierunek produkuje głównie bezrobotnych lub pracowników maca -> nie ma kasy
  • Odpowiedz
A ile jest w Polsce naprawdę dobrych uczelni. Jestes np z Kielc i co masz na AGH albo UW jechać, czy to Ci w sumie da jakaś gwarancje?

1. Obecne uczelnie ze swoim programem bardzo rzadko pokrywają się z rzeczywistością.
2. Model, ze kończysz magistra, masz 26 lat i zero doświadczenia jest bez sensu.
3. Jeśli choć 10% wiedzy, którą chcą przekazać realnie się przydaje w zawodzie tu i teraz to jest
  • Odpowiedz
@Creed-Bratton: > Mi były potrzebne ( ͡° ͜ʖ ͡°) Bez tego g---o kierunku faktycznie bym j---ł na produkcji, a tak to przynajmniej jebię w sklepie i mogę pisać głupoty na wykopie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Oho, sklepowy sprzedawca. Bylem przekonany, ze pracujesz w jakiejs gornolotnej branzy. Sama smietanka i inteligencja :)
  • Odpowiedz
@kacpervfr: myślałem o tym ostatnio w kontekście IT. W mojej opinii wyszło to ze skrótu myślowego, że samemu można szybciej opanować potrzebne rzeczy do pracy. Jednak ciężko samemu tyle przysiąść w krótkim czasie co przez kilka lat na studiach z przymusu się ma więc w większości przypadków studia coś dają. Nie jest to super stosunek czas do efektów ale jest to w miarę powtarzalne.
  • Odpowiedz