Wpis z mikrobloga

Jak ja kocham słuchać że studia są niepotrzebne a argumentem jest to że ktoś skończył jakąś politologię i #!$%@? na produkcji xD

Albo że studia w tych czasach to bezużyteczny banał i dają tylko papier no i oczywiście mówią to osoby które nie zdobyły żadnego papieru, ciekawe czemu...
Nudne to już jest ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#studbaza #gownowpis
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

czy ktoś faktycznie się tam uczy i potem celuje na prace w zawodzie

@OwcaRysuje: Jeśli ktoś idzie na studia, po których potem nie pracuje w zawodzie, to z założenia jest debilem, który poszedł chyba tylko po to, żeby przeturlać się przez kilka lat życia.
Ewentualnie nie jest debilem, ale życiowym nieogarem, w przypadku gdy "myślał", że po danym kierunku jest praca, "no ale się pomylił" - czyli jakaś ciotka z
  • Odpowiedz
@kacpervfr: @moll: @kacpervfr:

Wiecie co, każdy ma różne doświadczenia i szczęście w życiu, które też jest trochę potrzebne żeby papier z uczelni zamienić na pieniądz.

Ja ze swojego gówno marketingu wyniosłem chociażby podstawową wiedzę ekonomiczną i teraz dzięki niej nikt mi nie musi mówić, czym kończy się 500+, co niesie za sobą wibor albo co to są koszty pracy i że to nie państwo je ponosi
  • Odpowiedz
  • 2
@kacpervfr poza kilkoma zawodami studia są zupełnie niepotrzebne i często poza papierkiem, traumą i nieaktualną wiedzą nic się z nich nie wyniesie.

Nasze uniwersytety są w ogonie świata właśnie dlatego, że naukowcy są zajęci produkowaniem kolejnych magistrów, zamiast pracą naukową, dodatkowo zwyczajnie brakuje pieniędzy na cokolwiek przez co jakość ewentualnych pomocy dydaktycznych (komputery chociażby) czy stan infrastruktury są tragiczne. Często będąc na uczelni człowiek ma wrażenie, że w drzwiach jest jakaś
  • Odpowiedz
@moll to nie jest propaganda dzisiejsza rzeczywistości zresztą to potwierdza. Ktoś nawet ze średnio prestiżowym papierkiem będzie bezpieczniejszy na rynku pracy od kogoś bez. Ale przynajmniej skończy się walenie konia pod doświadczenie w robocie jak zaczną zatrudniać Ukraińców
  • Odpowiedz
@Toszeron: tu nie chodzi o umniejszanie, bo niech każdy robi ze swoim życiem co chce.

Raczej chodzi o coś innego. Sporo osób wybiera się na studia, bo rodzice, bo dłuższe dzieciństwo etc. Nie podejmując przy tym żadnej refleksji, co chcą po tych studiach robić zawodowo. Robią po prostu studia,bo każdy je robi... Najlepiej łatwe jakieś, bo ledwo są w stanie zdać maturę.

I taki człowiek jeśli w ogóle te studia skończy, to nadal nie wie co ze sobą zrobić, nic z nich nie wyniósł, za to wchodząc na rynek pracy ma wybujałe ego i wymagania, bo ma studia. Nie dlatego że coś potrafi, nabył kompetencje. Dlatego że jest posiadaczem
  • Odpowiedz
@kacpervfr: to ja jeszcze powiem ze mnie meczy sluchanie tego jak sie nie mozna nauczyc niczego co sie przyda w zyciu na studiach. czesto mowia to ludzie, ktorzy po prostu nie chca nic wyciagnac z zajec. niewazne, czy naucza sie pochodnych, calek, rysunku technicznego. zawsze to jest bezuzyteczne bo przeciez nie powiedzieli im jak znalezc prace!! xD
  • Odpowiedz
@szynszyla2018: ale ta rzeczywistość wynika często z tego, że do pracy do której spokojnie wystarczyłoby wykształcenie średnie kierunkowe produkujemy masowo magistrów. Skoro już mamy magistrów, to ich zatrudniamy, ale skoro wymaga się magistra to go produkujemy. Błędne koło
  • Odpowiedz
  • 3
@szynszyla2018

to nie jest propaganda dzisiejsza rzeczywistości zresztą to potwierdza. Ktoś nawet ze średnio prestiżowym papierkiem będzie bezpieczniejszy na rynku pracy od kogoś bez.

To co napisałaś to najlepszy dowód, że to jest propaganda. Dlaczego ktoś, kto skończył średnio prestiżowy papierek ma być cenniejszym pracownikiem, niż ten który go nie skończył? Tylko i wyłącznie wynik propagandy.
  • Odpowiedz
@kacpervfr studia powinny być bezpłatne. Skończcie z pomysłami nad udupianiem młodych na sam start. Skoro stać nas na 500+ na kaszojady to na studia na spokojnie nas stać. Nigdy tego nie zrozumieć dawanie 500+ na kaszojada od Karyny który w 90% wyjeździe na zmywak do Holandii - mm cóż za inwestycja. Ale danie 30 k na studenta - ło k#wa kasa w błoto panie. Ch#j że student to tylko 5 lat
  • Odpowiedz
@kacpervfr: Ja uważam że studia powinny być dla chcących się uczyć, rozwijać, powinny być trudne i coś sobą prezentować. Ja poszedłem na informatykę "dla papierka" bo wszyscy chcą papierka i tyle.
Odpadłem na 3 semestrze przez programowanie - myślałem że się uda prześlizgnąc bo resztę ogarniałem jako tako :D

Psychicznie odżyłem a zawodowo jestem w dupie ale może się to uda zmienić na pewno na studia nie pójdę.
  • Odpowiedz
  • 4
@szynszyla2018

studia powinny być bezpłatne. Skończenie z pomysłami nad udupianiem młodych na sam start. Skoro stać nas na 500+ na kaszojady to na studia na spokojnie nas stać. Nigdy tego nie zrozumieć dawanie 500+ na kaszojada od Karyny który w 90% wyjeździe na zmywak do Holandii - mm cóż za inwestycja. Ale danie 30 k na studenta - ło k#wa kasa w błoto panie. Ch#j że student to tylko 5 lat
  • Odpowiedz
@Akos no generalnie wszędzie masz propagandę. Generalnie na te najniższe stanowiska w korpo mogliby zatrudniać ludzi bez matury ale biorą z wykształceniem wyższym bo mogą. Ja mam tego świadomość od paru lat i widzę że to cyrk na kółkach dlatego się mocno specjalizuje żeby potem nie klepać roboty dla licbazy.

Ale w robotach gdzie oficjalnie nie trzeba było mieć wykształcenia wyższego też jechano ostro z propaganda np wymagając 3 lat doświadczenia
  • Odpowiedz
@Akos jesteśmy za biednym krajem na to. Gdyby było tak jak mówisz to ja inżynier nie po gowno kierunku byłabym przed 30 lvl z długiem wynoszącym 90k na start. A do tego jeszcze kredycik na mieszkanie mm nic tylko zacząć szukać liny po sklepach ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
  • 4
@szynszyla2018

jesteśmy za biednym krajem na to. Gdyby było tak jak mówisz to ja inżynier nie po gowno kierunku byłabym przed 30 lvl z długiem wynoszącym 90k na start. A do tego jeszcze kredycik na mieszkanie

Jeśli byłabyś zdolna to byś dostała stypendium 100%, jeśli nie to właśnie zostaje kredyt albo zakończenie edukacji na szkole średniej. Właśnie o to chodzi, żeby nie było tak, że każdy musi skończyć studia, bo to
  • Odpowiedz
@Choir: No właśnie, a w takich korpo często masz okazję szybko awansować, zwiększać zarobki, z czasem zostać jakimś leaderem zespołu albo innym korpoludkiem z fancy tytułem na linkedinie, popijając kawkę ze spienionym mleczkiem przy biurku. Bez studiów ciężko o takie stanowiska, a nikt mi nie wmówi, że woli pracować na produkcji i #!$%@?ć ponad normy w ciężkich warunkach po zawodówce ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Akos ze stypendium nie opłacisz 90 k ( ͡ ͜ʖ ͡) dwa zdolny to się jedynie zaśmieje na samą myśl o zostaniu w cebulandii i pierwsze ci zrobi po studiach to wyjedzie do Niemiec czy USA. I tyle nam da fundowanie takiemu studia. Podstawą rozwoju kraju jest klasa średnia. Klasa średnia to właśnie ci trójkowi czy 4 uczniowie.
  • Odpowiedz
  • 2
@szynszyla2018

ze stypendium nie opłacisz 90 k ( ͡ ͜ʖ ͡)

Obecnie, w nowym systemie stypendium dla zdolnych by pokrywało 100% czesnego, tak to działa w wielu krajach. Poza tym mówiłem o 30k z twojego przykładu, chociaż
  • Odpowiedz