Wpis z mikrobloga

Pamiętacie jak w 2015r. była fala uchodźców i Niemcy przyjmowały 800 tys. rocznie...ROCZNIE! Kurcze, jakie to było poświęcenie. Pamiętam jak pisano o kosztach 10 mld euro, 20 mld euro rocznie i więcej - jakie to było chwalone i podziwiane. Pamiętam jak wpuścili 20 tys uchodźców z Węgier bez obowiązujących normalnie kontroli i restrykcji - no, kierowcy autobusów klaskali nawet w Australii. I naprawdę wtedy wydawało mi się to wielkim zaangażowaniem Niemców. No ale teraz mam inną perspektywę. Wielkie Niemcy miały problem z 800 tys rocznie a my ogarnęliśmy 1,5 mln w 14 dni. Ja p------ę to wszystko tylko dzięki ludziom, samorządom, wolontariuszom bez rządowego wsparcia. To jest niesamowite.

Mój szef w trzy dni przerobił biuro regionalne w Krakowie na mieszkanie dla uchodźców. Gadka była krótka: i tak siedzicie wszyscy na home office więc na c--j wam biuro. W j----e trzy dni wyposażyliśmy tam kuchnie, wstawił jakieś łóżka c--j wie skąd. Mamy tam teraz dwie Ukrainki i piątkę dzieciaków...i księgowość, która z nimi pracuje razem z nimi. Trochę zazdrość bo dziewczyny z Ukrainy powiedziały, że będą gotować dla nich obiady i codziennie mają ciasto:)

Powiem tak: jakby ruskie nas podbiły to my byśmy w tydzień zorganizowali drugą Armie Krajową z pełną logistyką, centrami dystrybucyjnymi, szkołami i k---a laboratoriami opracowującymi leki na COVID:)
#ukraina #wojna #uchodzcy
stahs - Pamiętacie jak w 2015r. była fala uchodźców i Niemcy przyjmowały 800 tys. roc...

źródło: comment_1646954650LMzmkk8aaBbxnv8rhLU9sr.jpg

Pobierz
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PDCCH: No można, ale Niemcy tak chętnie ich nie przyjmują, Polacy blizej mentalnością też. Ja nie znam Ukraincow, którzy marzą o Niemczech, a znałem juz 5 lat temu takich, co mówili, ze cała ich rodzina marzy, żeby do Polski przyjechać ;)
  • Odpowiedz
@tentakijeden: @stahs: bo wszyscy Polacy to jedna rodzina. A w rodzinie jak to w rodzinie, wiadomo. Ja mogę dokuczać czy bić swojego brata albo siostrę. Ale niech ktoś inny podniesie na nich rękę to lepiej, żeby się nie urodził ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@tentakijeden: Powiem Ci, że po tym zrywie na początku pandemii co był jak każdy chciał każdemu pomagać i tym co się dzieje teraz zaczynam inaczej postrzegać nasz naród. Zaczynam znowu być dumny z bycia Polakiem.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@durielek2: a co ma być za rok? Przecież pierwsze dni są najgorsze, jak to wytrzymaliśmy, ludzie nie umierają od mrozu, chorób i głodu w kolejkach na granicy czy w g---o namiotach to już wygraliśmy.
  • Odpowiedz
@stahs: @tentakijeden: problem Polaków jest taki, że jak nas przycisną do gleby to nie ma na nas c---a. Ale absolutnie nie robimy NIC kiedy jesteśmy, najczęściej całymi latami, do tej gleby przyciskani. Budzimy się dopiero wtedy kiedy nie ma już żadnego wyjścia.
  • Odpowiedz
@stahs: siejesz polityczna dezinformację. Straż graniczna , WOT ,policja i inne służby to nie służby rządowe? Pracuje akurat z kilkoma Ukraińcami i mówią ,że na granicy jest na tyle wszystko dobrze zorganizowane przez państwo ,że nawet nie muszą jeździć po swoich przyjaciół/rodziny.
  • Odpowiedz
a co ma być za rok? Przecież pierwsze dni są najgorsze, jak to wytrzymaliśmy, ludzie nie umierają od mrozu, chorób i głodu w kolejkach na granicy czy w g---o namiotach to już wygraliśmy.

@pablo397: brednie. pierwsze dni to wielki narodowy zryw i hurra optymizm. Niedługo uderzy w Polskę szara rzeczywistość - utrzymanie tak ogromnej liczby uchodźców, kosztuje ogromną ilośc pieniędzy, wysiłku logistycznego i wsparcia rządowego.

Wsparcia, którego nie ma i
  • Odpowiedz
@durielek2: brednie. pierwsze dni są najgorsze. Z czasem sytuacją się wyklaruje, rząd powoli zacznie się organizować, zacznie napływać wsparcie z zachodu, wojna kiedyś się skończy - część ukraińców wróci odbudowywać kraj, część rozpierzchnie się po całej europie, a ci co zostaną pewnie ruszą do pracy by na chleb mieć. To nie młodzi uchodźcy z czarnej afryki czy bliskiego wschodu, którym marzą się nowe ajfony i niemiecki socjal.
  • Odpowiedz
brednie. pierwsze dni są najgorsze.

@pablo397: XD zapytaj włochów. Albo jeszcze lepiej, zapytaj uchodźców we włoskich obozach dla nich, czy pierwsze dni były gorsze, czy kolejny rok xD

a szybkiego końca wojny nie przewidują już najwięksi optymiści.
  • Odpowiedz
jak juz dotarli do wroclawia to wiadomo ze bez sensu tam zostac jak kawalek dalej Niemcy:p a tak serio to duza część jednak zostanie i to nie będzie 30%

@lisek_cytrusek: Moim zdaniem część wyjechała walczyć i może nie wrócić - jak ktoś już prawie ginie za kraj to nie będzie z niego wyjeżdżał. O ile wygrają wojnę.
Jak przegrają to będziemy mieli 2 miliony więcej populacji. Albo więcej.
  • Odpowiedz
@tentakijeden: tylko czemu ciągle wybieramy tak c-----e rządy i dajemy sobie wcisnąć byle jaką propagandę? Przecież to co nadaje TVP Info to jest obraza dla rozumu i godności człowieka. Zwłaszcza rozumu. Propaganda "obuchem w łeb".

Może by w końcu wykorzystać tą mądrość i utworzyć rząd który umie zarządzać a nie tylko drzeć japę i kraść nasze pieniądze?
  • Odpowiedz
@stahs: wczoraj w niemieckim radiu słyszałem rozmowę z korespondentem będącym w Przemyślu i na pytanie, czemu teraz Polacy tak przyjmują uchodźców, a wcześniej nie chcięli, zaczął opowiadać bardzo ogólnie o bliskości kulturowej, wspólnej historii i że teraz wojna dzieje się tuż za naszą granicą, co zmienia perspektywę. Jako powód jakoś nie wymienił jednak faktu, że są to praktycznie same kobiety z dziećmi
  • Odpowiedz
@durielek2: oczywiście że jest różnica głąbie. Jeśli nie odróżniasz nachodźców, którzy uciekają do zachodnich krajów w celu wygodnego życia płacąc za przemyt od ludzi którzy uciekają w przerażaniu przed bombardowaniami i śmiercią to nie mamy o czym dyskutować głąbie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz