Czy ktoś ma pojęcie, jak wygląda od strony technicznej produkcja małych liter nagrobnych z inox-u? Czy boki liter są wykonywane na jakiś małych giętarkach 3D czy jak? Jak są później łączone, laserowo? Ma tu ktoś taką wiedzę? #liternictwo #nagrobki #inox i może #konstruktor
@nemezis_nyx: Boki liter? Raczej nie, za dużo tam elementów do składania później, chyba że są jakieś specjalne przyrządy do tego ale wątpię. Ewentualnie wypalanie laserem ale trzeba to i tak jakoś zagiąć. Duże litery przykładowo, mają boki robione od razu na giętarkach 3D
Technologii jest trochę poza laserem, na frezie zrobisz, odlejesz, wytłoczysz, jak jednorazowo hobbistycznie to nawet galwanicznie :) do wyboru do koloru :) a kołki montażowe/wypustki pewnie tig
@nemezis_nyx: Takie coś jest na pewno wytłaczane ;) ale mi chodzi o składane całe litery z inoxu, płaskie z przodu jak i z tyłu. Składanie ich, zgrzewanie i chemiczna polerka - żadne odlewanie czy tłoczenie nie wchodzi w grę - szukam kogoś kto pracował w czymś takim i ma know how.
@Waszplayertostulejkowaspierd0lina: Inox (firma) wycina litery laserem albo wodą, potem poprawia polerkę, bolce montażowe są lutowane lub laserowo spawane. Jest trochę małych firm które wykonują podobne wzory liter o czym od czasu do czasu przypomina sobie Rodlew lub Inox i sobie walczą o prawa. W sklepach kamieniarskich czasami są zamienniki z takich firemek i najlepiej było by u nich pytać o know how.
@Krole: Jeśli odlewy to raczej nie z kwasówki, chyba nie było by to zbytnio opłacalne (temp. top.ok. 1510 C), raczej bolce były by na spaw w przypadku tych liter z obrazka - ale mogę być w błędzie, zawsze mogą lać z mosiądzu białego i tylko pisać, że inox ¯\_(ツ)_/¯
@nemezis_nyx: Masz rację małe firmy ograniczają się do blachy z nierdzewki i cięcia. Nie wiem o co @Waszplayertostulejkowaspierd0lina: dokładnie chodzi. O normalne litery z blachy czy jakieś 3D.
#liternictwo #nagrobki #inox i może #konstruktor
@nemezis_nyx: Boki liter? Raczej nie, za dużo tam elementów do składania później, chyba że są jakieś specjalne przyrządy do tego ale wątpię. Ewentualnie wypalanie laserem ale trzeba to i tak jakoś zagiąć. Duże litery przykładowo, mają boki robione od razu na giętarkach 3D
@nemezis_nyx: Takie coś jest na pewno wytłaczane ;) ale mi chodzi o składane całe litery z inoxu, płaskie z przodu jak i z tyłu. Składanie ich, zgrzewanie i chemiczna polerka - żadne odlewanie czy tłoczenie nie wchodzi w grę - szukam kogoś kto pracował w czymś takim i ma know how.
https://youtu.be/NwzS570Xn04
@nemezis_nyx: To są odlewy, nie da