Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LaurenceFass: Migi-29 miały być docelowo zastąpione przez 32 samoloty f35 które kupiliśmy od amerykanów, taki był plan jeszcze przed wybuchem wojny w Ukrainie. Natomiast używane f16 z USA mają być rzekomo za te migi, które oddamy USA/Ukrainie.
  • Odpowiedz
@DarekMarek: Część też kupiliśmy bezpośrednio od ZSRR, część wzięliśmy w ramach wymiany z Czechami za Sokoły.

@maciorqa: Co nie zmienia tego, że pieniądze akurat byłyby z tego żadne, bądź minimalne, to jest najmniej istotna kwestia.
  • Odpowiedz
@piker w sensie te używane f 16? To ja myślałem że je dostaniemy na zawsze, np 32 sztuki, czyli mielibyśmy 80 f 16 i do tego 32 f 35. Rozumiem że w takim razie su 22 cały czas będą latać, a nie zastąpią ich tymi f 16?
  • Odpowiedz
@Lucider5: Z tego co ja zrozumiałem, to my je kupimy za jakąś symboliczną kwotę na te dwa lata, a potem albo na złom albo do modernizacji, bo to będą sprzęty wiekowo podobne do Migów (F16 jest starszym projektem jakby ktoś nie wiedział, acz wszystkie istniejące egzemplarze są już w jakimś stopniu zmodernizowane).

Ogólnie dla nas deal świetny bo dużo łatwiejszy dostęp do wszystkiego mamy od Amerykanów niż Rosjan.
  • Odpowiedz