Wpis z mikrobloga

@mlbeast: gdy nie ma ryzyka zetknięcia z radioaktywnym izotopem jodu to jest niewskazane spożywanie roztworu jodu. Gdy jednak dojdzie do rozprzestrzenienia tego izotopu (jodu), organizm nie widzi różnicy między właściwym jodem, a radioaktywnym izotopem jodu. W takim wypadku przesycenie tarczycy jodem, przez spożycie płynu Lugola w znacznym stopniu potrafi ograniczyć przyswojenie szkodliwego izotopu. Tak więc w wypadku ryzyka spotkania z radioaktywnym izotopem jodu zasadne jest spożycie płynu Lugola. Bez takiego
  • Odpowiedz
@Uranowy_Janusz: czyli teoretycznie posiadanie czegoś takiego w domu nie jest tak głupie jak tu wszyscy piszą, bo w przypadku jak coś grubego się wydarzy mamy to pod ręką i nie musimy się martwić że akurat go zabraknie albo zapłacimy 100 krotność zwykłej ceny. Całkowicie głupie jest natomiast zażywanie tego "profilaktycznie"
  • Odpowiedz
@mlbeast: Jest głupie. Chyba, że lekarz Ci wypisze receptę, a farmaceuta sporządzi płyn ZDATNY do picia. Taki sobie możesz trzymać w domu „na kiedyś” - jeśli dostaniesz receptę „na kiedyś”. Ludzie, którzy kupili takie ze screenów mają taki do użytku zewnętrznego. Opcja dwa: chcesz kiedyś sprawdzić obecność skrobi w ziemniaku, to możesz trzymać ten z Allegro w chacie „na kiedyś” ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Giorgio92: znowu przegapiłem pomysł na dorobek na debilach. W takcie, gdy covid wjeżdżał do polski to akurat uzupełniałem zapas płynu do dezynfekcji za 17zł / l, wtedy jeszcze nie podumałem, że za tydzień mógłbym go sprzedawać za 100...
Teraz gada się o tej Lugoli od kilku dni i nie skojarzyłem, że można kupić zapas i sprzedawać, bo na pewno się rzucą (jak zawsze z opóźnieniem, jak zawsze masowo). Teraz to
  • Odpowiedz
@Giorgio92 PANIE CO PAN TU KOCOPOŁY WALISZ PANIE KIEDYŚ ZA PEERELU BYŁO ROBOTA BYLA WSZYSTKO BYŁO KAŻDY MIAŁ CO CZEBA BYŁO I WSZYSTKO BYŁO I CZARNOBYL BYŁ I WYBUCH BYŁ I PŁYN LIGOLA DALI I MY NIE CHOROWALI WTEDY TO JAK CZEBA BYŁO TO RZOND DBAL O LUDZI NIE TO CO TERAZ OSZUKUJO TYLKO NIC NIE POWIEDZĄ A MY WTEDY NIE CHOROWALI WIEC WIDOCZNIE TAK BYŁO DOBRZE A WYBUCH BYŁ!!!!!!!! KŁAMCO!!!!!!!
  • Odpowiedz