Wpis z mikrobloga

#ukraina
Wytlumaczcie mi jak typowemu wykopowemu expertowi (czyli laikowi). Jak to jest z wywiadem? Załóżmy ze wśród dowództwa ruskiego siedzi sobie jakiś ukraiński szpieg i nagle dowiaduje się, że bombardowanie będzie za 2h. I wtedy wychodzi sobie na szluga i dzwoni do sił ukraińskich xD ja wiem że to rozumowanie na poziomie 10latka ale serio jestes ciekaw
  • 9
@TrudnoCoRobic: To nie jest robione przez szpiegów tylko przez wywiad radioelektroniczny. Oni widzą co leci i gdzie a że samoloty lecą zwykle dość wolno to da się wytyczyć ich trasy i ostrzec przed atakiem.
@TrudnoCoRobic: Analizy liczbowe, matematyka, prawdopodobieństwo i ciągłe zadawanie sobie pytania co ja bym zrobił na jego miejscu. To o czym piszesz też się oczywiście zdarza, ale to prawdziwa rzadkość
@TrudnoCoRobic: decyzje o bombardowaniu nie są podejmowane na 2h przed.
Istnieje coś takiego jak plan/taktyka i tam powinno być dokładnie zapisane co i jak.
Taki wywiad musi się jakimś cudem dowiedzieć jaki to plan i go poznać/przeanalizować.
@TrudnoCoRobic
Ja myślę ze tam jest tyle satelitarnych "oczu" skierowane ze wywiady USA ( i nie tylko) śledzą co sie dzieje.
I myślę ze Ukraina ma doradców którzy informują gdzie jest wróg co robi i czego mogą sie spodziewać