Wpis z mikrobloga

Hej, mam pytanie dotyczące tzw. callback hell w JavaScript.

Mam rozumieć, że to może się pojawić tylko w przypadku programowania asynchronicznego? Czyli jeżeli nie piszę nic asynchronicznego, to raczej nie ma szans, że ten problem się pojawi?

I mam rozumieć, że promisy powstały jako odpowiedź na problem związany z callback hell? Czyli żeby móc zacząć się uczyć promisów, to muszę dobrze ogarniać callbacki i tworzenie za ich pomocą asynchroniczności i wiedzieć na czym dokładnie polega problem callback hell?

#javascript #frontend #naukaprogramowania
maciorqa - Hej, mam pytanie dotyczące tzw. callback hell w JavaScript. 

Mam rozumi...

źródło: comment_1645559383J7q9wD8V9fGyCzaLQKjT3Y.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@maciorqa: najlepiej poeksperymentuj sobie z asynchronicznymi funkcjami (jakies nodowe operacje na plikach albo inne api calle) i wtedy na pewno zrozumiesz w czym tkwi problem z callbackami. Potem mozesz napisac dokladnie ten sam kod korzystajac z promisów (util promisify moze ci sie przydac) i zobaczyc jak to wplywa na czytelnosc. Podobnie mozesz zrobic z async/await.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@maciorqa:

Mam rozumieć, że to może się pojawić tylko w przypadku programowania asynchronicznego? Czyli jeżeli nie piszę nic asynchronicznego, to raczej nie ma szans, że ten problem się pojawi?

Tak

I mam rozumieć, że promisy powstały jako odpowiedź na problem związany z
  • Odpowiedz