Wpis z mikrobloga

Czy jest jakiś sposób aby kulturalnie poprosić kierowcę przede mną aby trochę przyśpieszył?

Klakson tym sposobem nie jest! Może miganie długimi światłami(w dzień)? Ale tego chyba nie widać o ile ktoś nie zerknie w lusterka a osoby jadące z nad przecieka mogą błędnie zrozumieć, że migam do nich.

Pytam bo jeżdżę do pracy około 20km poza terenem zabudowanym i tam spokojnie i legalnie można jechać 80km/h a zawsze się trafiają jakieś cioty co jadą 60...

#samochody #kierowcy
  • 11
@SEBZER: nic na to nie poradzisz, a każda jakaś akcja w ich kierunku może zostać odebrana jako frustrat drogowy.
albo zaciskamy zęby, albo wyprzedzamy gdy jest to możliwe ( ͡° ͜ʖ ͡°)

mnie osobiście też drażnią tacy kierowcy na krajówkach, jadący ledwo 80 przy dobrych warunkach. ale poza wyprzedzeniem nie ma nic innego co można zrobić ¯\_(ツ)_/¯
@Faley: słyszałem, że "siedzenie" na zderzaku to jakiś sposób ale to niebezpieczne. Próbowałem machać rękami liczac ze spojrzą w lusterko i sie domyslą ale to nie działało... Masakra.
@robertx: Jak jest #!$%@? to niech nie prowadzi.

Może i jestem zarozumiały ale skoro mógłbym być w domu 5min. Szybciej to chcę by tak było a nie wkec się za kimś. Jeszcze spoko jak jest ograniczenie do 80 i ktoś jedzie 70-75 to nie narzekałbym. Ale oni jeżdżą 20 wolniej niz domyslna predkosc :)
@Koronanona: Najszybszym autem nie dałbys rady na tej trasie wyoprzedzać bo jak wspomniałem na tej trasie co chwile są zakręty.

Poza tym nie ma nic cenniejszego od czasu a 5 minut może i wydaje się to nie wiele ale w skali roku to wychodzi 20h!