Wpis z mikrobloga

Jak to teraz w końcu jest z wykupem samochodu dla osoby prowadzącej JDG na ryczałcie, będącej vatowcem. Jeśli będę chciał zakończyć leasing wcześniej, rozumiem że ta czynność nie rodzi żadnych przykrych konsekwencji podatkowych. Imo nie odliczę sobie nic z kwoty wykupu, żeby nie wprowadzać tej ostatniej faktury do JDG. Natomiast jeśli później, będę chciał owy samochód sprzedać przed upływem 6 lat, będę musiał zapłacić 3% podatku ryczałtowego + 23% vat od pełnej wartości samochodu?

#leasing #motoryzacja #nowylad #polskilad
  • 9
@DrizztDoUrden: Jak nie wprowadzisz do firmy i sprzedaż to zapłacisz tylko 3% PIT. Jeżeli pojazd nie został wprowadzony do DG to nie ma obowiązku VAT. NŁ to nowelizacja ustawy:

Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw

zmiany w VAT to jedynie grupa VATowska.
@OptiFinance: jak jestem na liniowym i biore auto w leasing na 3,4 czy 5 lat to odliczam 19% od dochodowego (tak w przyblizeniu bo jak auto drozsze niz 150k to wiadomo ze procentowo). Jesli na rok przed sprzedaza auta przejede na leasing i potem sprzedam auto po wykupie zaplace tylko 3%?
@DrizztDoUrden, @OptiFinance: To jeszcze raz, bo nie dowierzam.

Mam leasing od 2020, a od 2022 rozliczam się ryczałtem i jestem Vatowcem. Leasing oczywiście wrzucam w koszty (użytkowanie mieszane). W 2023 wykupuję auto, ale nie wrzucam faktury wykupowej w koszta. I co, mogę od razu sprzedać to wykupione auto płacąc jedynie 3% podatku? Zero VATu?
@BShKF: Co do VAT:
https://www.rp.pl/podatki/art19091061-polski-lad-pis-pogorszy-zasady-rozliczania-leasingowanych-aut?fbclid=IwAR3-7joHTt4P_R3bu4igLOnG-JDrTxzj1JTjJ5kvFS0wxlZ8r8pQYZLXYng

"Co na to eksperci?
– Polski Ład nie wprowadza żadnych zmian w kwestii leasingowanych samochodów w ustawie o VAT. Nowelizacja ustawy o PIT też nie. To dwa różne podatki, rządzące się własnymi zasadami. Jeśli więc przedsiębiorca kupuje samochód do majątku prywatnego i używa go na osobiste potrzeby, to nie ma VAT przy sprzedaży, mimo zmian w PIT – podkreśla doradca podatkowy Arkadiusz Łagowski.

– Samochód wykupiony
@OptiFinance: kojarzysz czy cesję leasingu można wykonać w każdym momencie jego trwania? Pomyślałem o takiej sytuacji, że żona która ma liniówkę, bierze leasing. Miesiąc przed jego końcem mąż robi cesję na swoją dg rozliczaną ryczałtem. Ostatnia rata 1% oczywiście nie jest rozliczana, trafia do majątku prywatnego i później sprzedaż 3%?