Aktywne Wpisy

Javert_012824 +165
Sytuacja z Lęborka. Kto według was jest winnym tego incydentu?
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy
#wypadek #polskiedrogi #samochody #motoryzacja #prawo #prawojazdy

Zaczytanaa +51
Do jakiego kraju chcielibyście wyemigrować/urodzić się i dlaczego akurat tam? U mnie w sercu niezmiennie od kilku lat Islandia - brak upałów, czyste powietrze, piękne krajobrazy i kolor niebieski na fladze

#leasing #motoryzacja #nowylad #polskilad
Rządowy projekt ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych oraz niektórych innych ustaw
zmiany w VAT to jedynie grupa VATowska.
Mam leasing od 2020, a od 2022 rozliczam się ryczałtem i jestem Vatowcem. Leasing oczywiście wrzucam w koszty (użytkowanie mieszane). W 2023 wykupuję auto, ale nie wrzucam faktury wykupowej w koszta. I co, mogę od razu sprzedać to wykupione auto płacąc jedynie 3% podatku? Zero VATu?
https://www.rp.pl/podatki/art19091061-polski-lad-pis-pogorszy-zasady-rozliczania-leasingowanych-aut?fbclid=IwAR3-7joHTt4P_R3bu4igLOnG-JDrTxzj1JTjJ5kvFS0wxlZ8r8pQYZLXYng
"Co na to eksperci?
– Polski Ład nie wprowadza żadnych zmian w kwestii leasingowanych samochodów w ustawie o VAT. Nowelizacja ustawy o PIT też nie. To dwa różne podatki, rządzące się własnymi zasadami. Jeśli więc przedsiębiorca kupuje samochód do majątku prywatnego i używa go na osobiste potrzeby, to nie ma VAT przy sprzedaży, mimo zmian w PIT – podkreśla doradca podatkowy Arkadiusz Łagowski.
– Samochód wykupiony