Aktywne Wpisy

Marcinnx +53
Nic mnie tak nie W-----A jak ludzie, którzy traktują McDonalda jak jakąś j----ą restaurację 5 gwiazdkową.
Patrzę na to i co widzę? Widzę stado baranów, które stoi w kolejce, żeby dać się OGRABIĆ w biały dzień.
Kiedyś to był tani fast food dla studentów. A dzisiaj? Dzisiaj KAŻDY z Was, kto tam idzie, płaci 35-40 złotych za j----y KAWAŁEK TEKTURY zwany bułką i mięso grubości żyletki, które koło krowy nawet nie leżało.
Rozumiecie to?
Patrzę na to i co widzę? Widzę stado baranów, które stoi w kolejce, żeby dać się OGRABIĆ w biały dzień.
Kiedyś to był tani fast food dla studentów. A dzisiaj? Dzisiaj KAŻDY z Was, kto tam idzie, płaci 35-40 złotych za j----y KAWAŁEK TEKTURY zwany bułką i mięso grubości żyletki, które koło krowy nawet nie leżało.
Rozumiecie to?
źródło: obraz
Pobierz
Zielarz50 +623

Jak zaprogramować w Pythonie cofanie się w liniach pliku po znalezieniu słowa. Przykładowy plik:
Line 1: Kamil
Line 2: Magda
Line 3: Jerzy
Line 4: Edek
Line 5: Alek
Line 6: Łukasz
Jeżeli znajdzie napis Alek to niech wróci do lini 2 i szuka słowa Edek.
Da radę cos takiego zrobić?
Najprościej to wczytać cały plik jako linijki do listy przy użyciu
.readlines()i chodzić po liście przy użyciu indexu.Da radę. (zapewne na kilka sposobów w różnych językach programowania, a jeszcze pewniejsze jest to, że nie napisałeś nam wszystkiego i da się to jeszcze inaczej zrobić).
@bruuh
@lionbest
@saviola7
@vogello
Plik jest duży i jeden z wielu, więc nie chcę by od nowa był iterowany. Chodzi mi chyba bardziej o coafnie pętli (jest coś takiego)?