Wpis z mikrobloga

@maggotbrain15: A ok połączyłem ten post z wczorajsza inwazja na tag. Cyfrowe czy offlinowe to żadna różnica rozgraniczenie jest pomiędzy off / on chain i tego bez hasha i zmian w prawodstwie nie przeskoczysz.
Tag BTC ma tutaj mało do rzeczy a jak w koncu Bitocoin dorobi się smart contractow to będzie miał dokładnie ten sam problem.
@gysnde: IPFS może i chroni przed podmianą, ale na pewno nie zapewnia dostępności. Miałem kilka razy tę nieprzyjemność korzystania z ipfs - na 3 próby pobrania pliku jedna udana i dwa razy plik uszkodzony. Gdyby było 10 NFT to by jeszcze miało sens, przy milionach gówno obrazków to głęboko wątpie. Na szczęście większość nft tworzone jest w celu prania brudnych pieniędzy, więc tutaj to nie ma znaczenia ( ͡° ͜
@maggotbrain15: Czyżbyś sugerował ładowanie terabajtow danych na każdy węzeł blockchaina? :)
Plik nie mógł być uszkodzony to tak nie działa.
Dostępność zapewnia ten kto jest zainteresowany utrzymaniem danego hasha ipfs. Przypinasz na własnym węźle albo płacisz za to zewnętrznemu providerowi. To działa zaskakująco dobrze testowałem samodzielnie. Wrzucałem coś na wezel odpalony na laptopie i jednoczenie pytałem o to wezel po drugiej stronie swiata. Pare minut i pyk mam ten sam plik.
@Transseksualny-Czciciel-Szatana: Może, ale karta nie jest. W sumie zależy jak zdefiniujesz NFT.
1) Wiele kart jest takich samych, więc nie są NF w NFT
2) Część kart nie ma nawet ID, jak kupujesz starter.

W teorii karty są rozróżnialne poza pkt 2. Tylko tutaj pytanie czy jeśli mamy dwie karty o tej samej nazwie z tym samym poziomem to czy to NFT czy nie. Nie powinno być.

Jak masz więcej gier
@fervi: karty jako unikalny "pakiet danych zapisanych w blockchainie" wyczerpują definicje NFT ;). Starter deck z tego co pamiętam też mają niepowtarzalny nr seryjny - trzebaby było sprawdzić np w historii bitew na blockchain hive.

Co do innych podobnych karcianek, to wiem że są, ale mają raczej wysoki próg wejścia i wątpliwa mechanikę - przynajmniej jeżeli oceniamy względem splinterlands. Ogólnie sp jest największą lub prawie największą krypto grą, osoby za nią