Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@bruhh: o widzisz to nawet nie wiedziałem, że są aż tak sprawne. Ciekawe czemu teraz dwusprzeglowe są popularniejsze w nowych autach, czy wychodzi taniej skonstruować taką skrzynie niż nowoczesny hydrokinetyk?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@koleszka2000: dwusprzeglowe potrzebują mniej części w sumie i mniej oleju itd. nie wiem dokładnie, hydrokinetyki za to są bardziej wytrzymałe i przy dobrym serwisie mogą jeździć bez końca bo tam w sumie nic się nie zużywa.
  • Odpowiedz
No fakt na pewno szybciej niż automat który zapina kolejny bieg zanim ty dobrze oderwiesz rękę od kiery lub wciśniesz sprzęgło

@Atreyu: koledze raczej chodziło o to, że automat reaguje na twoje naciśnięcie/odpuszczenie gazu. W manualu możesz wrzucić bieg docelowy kilka sekund wcześniej i np wskakując na rondo wlecieć ogniem, w automacie musisz czekać aż komputer zrozumie o co ci chodzi. Rozwiązaniem tego są łopatki do zmiany biegów, jak dla
  • Odpowiedz
  • 0
@_kapsel Widzę k---a na światłach jak szybko w manualu zmieniają biegi xD, potem jadę za takim i gaz hamulec, bo ma pauzy jak zmienia bieg, zero płynności
  • Odpowiedz
@Atreyu: mam takie i takie auto, jedno jako daily a drugie to chrupek do upalania zimą plus drugi samochod w rodzinie, obydwa okolo 200km mocy i naped na 4 kola, ogolem zgodze sie ze automat wygodniejszy przy czym nie zgodze sie z opisem zmiany biegu w manualu i czasem jaki temu przypisujesz, mega satysfakcjonujace jest jak wejdzie ci dobra redukcja z miedzygazem i muśnięciem pedalu sprzegla, jego nie trzeba wciskac
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@coo84: DSG robi to bez problemu tak samo jak bezstopniówki. To już nie te czasy by czekać na reakcję. Chyba że jakieś g---o mmt. To wtedy tak właśnie jest.
  • Odpowiedz
DSG robi to bez problemu tak samo jak bezstopniówki. To już nie te czasy by czekać na reakcję.

@WafleMichaua: ale to nie o to chodzi żeby czekać na reakcję tylko że w ogóle jest potrzebna reakcja, nie możesz sobie np wisieć na wpiętej jedynce i w pewnym momencie strzelić ze sprzęgła. Jeździłem paroma automatami i łopatki muszą być jeśli człowiek myśli o jakichkolwiek szaleństwach.
  • Odpowiedz