Wpis z mikrobloga

Ciekawostki odnośnie samobójstwa przez powieszenie.

Najczęściej spotykanym sposobem samobójstwa pozostaje zaś śmierć przez powieszenie, którego stwierdzone przypadki stanowiły 69,37% ogólnej liczby prób samobójczych w 2013 roku oraz 64,48% ogólnej liczby prób samobójczych w 2014 roku.

Przyczyną śmierci nie jest bowiem – jak często komentowano – uduszenie się wisielca z powodu zatrzymania swobodnego dopływu powietrza do układu oddechowego lub uszkodzenia kręgów szyjnych. Jak zgodnie podnosi się w literaturze przedmiotu, głównym czynnikiem skutkującym śmiercią jest bowiem „zaciśnięcie przez pętlę ciężarem wisielca poszczególnych tętnic domózgowych, przerwanie w ten sposób dopływu krwi do mózgu, (i tym samym) jego niedotlenienie z nieodwracalnymi zmianami. Stąd już po kilku lub kilkunastu sekundach następuje utrata przytomności i to bez względu na przebieg pętli i sytuacji w jakiej nastąpiło powieszenie."

Podkreślić należy, iż ciężar, jaki musi oddziaływać na owe naczynia krwionośne nie musi być znaczny, a konkretyzując stwierdzić trzeba, że może być on wręcz niewielki. Biegli z zakresu medycyny sądowej powszechnie przywołują pogląd, iż „ucisk pętli przebiegającej dokoła szyi z siłą 3,5 kg wystarcza do (pewnego) zamknięcia tętnic szyjnych, a obciążenie z siłą 16 kg blokuje także tętnice kręgowe.

W zależności od ułożenia pętli wisielczej do zablokowania tętnic zwykle konieczne jest jednak obciążenie owych naczyń krwionośnych ciężarem od 10 do 35 kg. Szczególnie zaś, „pociąganie ku dołowi tętnicy szyjnej wspólnej powoduje ustanie akcji serca wskutek silnego podrażnienia nerwu błędnego na drodze odruchowej poprzez receptory znajdujące się w zatoce szyjnej. Powyższe prowadzić można do twierdzenia, iż z pewnością ciężar całego ciała człowieka jest wystarczający dla zablokowania przepływu krwi w wymienionych naczyniach krwionośnych, w zależności zaś od ułożenia pętli może on okazać się jednak dużo mniejszy.

Źródło: Śmierć samobójcza przez powieszenie – wybrane aspekty kryminalistyczne

#kryminalistyka #samobojstwo #ciekawostki
  • 52
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@psycha: Mnie zawsze zastanawia dlaczego w filmach jak kogoś wieszają to ten ktoś nie próbuję złapać za sznur nad pętlą i później ją poluzować. Ktoś coś?

@Zgrywajac_twardziela: bo zwykle wiązano ręce za plecami + co by miał wisielec zrobić w takiej sytuacji, skór kat jest nadal obok? Już w ogóle pomijam teorie o luzowaniu pętli wokół szyi wisząc na niej rękami i walcząc o życie.
  • Odpowiedz
„zaciśnięcie przez pętlę ciężarem wisielca poszczególnych tętnic domózgowych, przerwanie w ten sposób dopływu krwi do mózgu

@psycha: ja zawsze to traktowałem jako właśnie duszenie. Myślałem, że to to samo.

Swoją drogą ciekawe uczucie, najpierw przestajesz widzieć, dosłownie masz taki blackout przed oczami, później słyszeć i na końcu jakby "zasypiasz". Obudziłem się po pewnie ~5 sekundach mi wrócił wzrok i słuch w sekundę czy dwie i miałem taki zamuł w głowie,
  • Odpowiedz
@psycha ciekawostka taka kaci w średniowieczu kal wieszali to dobierali długość liny do skazanego tak by właśnie trzaskały mu rdzenie kręgowe żeby szybciej i bezboleśniej go zabić
  • Odpowiedz
  • 1
Moja kuzynka 2 lata temu się powiesiła, niestety ktoś to odkrył i zawołał pogotowie. Gdy leżała w szpitalu lekarze nie dawali jej szans i podsuwali rodzicom dokumenty odnośnie dobrowolnej dodacji organów, niestety postąpili samolubnie, cudem udało się ją "odratować". Dziś dziewczyna ma 20 lat, nie kontaktuje, może poruszać tylko oczami, nie ma części czaszki, jest pod respiratorem i pod ciągłą opieką opiekunki. Jest mi strasznie przykro że przeciwko jej woli będzie żyć
  • Odpowiedz
@tylkostrimi jakie?

@brodacz:

Np farmakologia. Są leki, po których zwyczajnie uśniessz. Można też się zatruć tlenkiem węgla, to zupełnie bezbolesna śmierć, po prostu usypiasz.

Nawet skok z dużej wysokości wydaje mi się mniej straszny i bardziej skuteczny niż powieszenie, chociaż też jest ryzyko zostania ważywem.
  • Odpowiedz
@KawaJimmiego: czy może zatrzymać pracę serca nie wiem, ale ucisk na zatokę tętnicy szyjnej spowalnia pracę serca, u niektórych może powodować omdlenie. To tzw. masaż zatoki szyjnej
  • Odpowiedz
Teraz wyobraźcie sobie ze jest młody chłopka 23 lata który niechciał sprzedać kolegi na policji ale chciał żyć i kryminalni po miesiacu ciągłego nękania za pomocą urządzenia do zbierania dowodów z takiego chlopaka robia roślinę która może tylko ruszać oczami tak zrobili z moim bratem i do dziś się męczy a przez to że żyjemy w kraju uni będzie się męczył jeszcze 60 lat czy to jest normalne? Nie moralne ? Kwestia
  • Odpowiedz