Wpis z mikrobloga

MIreczki z #uk chce wziać #kartakredytowa i jest z 5 różnych do wyboru, everyday, cashback, balance, travel i coś jeszcze i mam kilka pytań z czym to się je. Polećcie mi coś bo nigdy nie potrzebowałem takiej karty i biore żeby podbić credit score i budować historię kredytową, główny cel to nie dopłacić to tego ani pensa. Expirian wyliczył mi jakieś prawdopodobieństwo dostania i nie wiem o którą aplikowąć, brać w swoim banku (lloyds) czy lepiej zewnętrzną tesco, amex i ogólnie jaką?
Czy istnieje wielowalutowa karta kredytowa ala revolut?

#banki #bankowosc #barnsley
  • 8
@pesotto: American Express platinum card ma teraz promocje, że przez pierwsze 3 miesiące jest 5% cashback za każdą płatność, potem spada do 0.1%, karta darmowa jeśli płacisz w terminie.

Różowa używa kredytówki od Halifax do różnych walut, w USA nią płąciliśmy i praktycznie te same kursy co rewolut + mogliśmy wypłacać hajs(nie pamiętam jaki limit).

Jak się zdecydujesz na AmEx to podeślę ci reflink, dostaniemy po 10funtów jak zrobisz pierwsze zakupy
@pesotto Amazon daje 40 funtów za założenie karty plus później punkty za zakupy, punkty wymienia się na vouchery. Jeśli wolisz punkty na latanie albo cashback to Amex, tyle że jest ciut mniej akceptowany.
@typeczek Amex miał całą akcję zachęcania małych sklepikarzy, dawali 5f zwrotu za zakupy na 10f i jakieś zniżki dla merchanta, teraz ostatnio dawali 5f zwrotu za 15f zakupów. Dla dużych natomiast chyba nic nie mają. Plus jako merchant nienawidziłem Amexa, bo rozliczanie ich to czarna magia, robią paczki transakcji nie wg dni a wg swojego klucza, wrzucają terminale w jeden rachunek a prowizję ściągają z wypłaty zamiast oddzielnie. Dodając do tego prowizję
@typeczek: 0.1%? na ich stronie piszą że dają 0.5% a potem 1% powyżej 10k f rocznie, to dają we wszystkich sklepach czy tylko w Costco?
masz karte platinium czy platinium everyday?
Halifax to grupa LLoyds, jak się nazywa ta karta?

@kwantowykocyk: moge mieć jakąkolwiek, tak naprawdę nie jest mi potrzebna do niczego więcej niż budowa historii kredytowej

@kwiatosz: ale to punkty chyba tylko za zakupy na amazonie, a w
@pesotto Amazon daje 1.5 punkta na Amazonie i pół gdzie indziej za wydanego funta, ja używam tego tylko tam gdzie nie przyjmują Amexa i na Amazonie (np żeby płacić prąd czy council tax). To tak jakby 1.5% zniżki na Amazonie i pół procenta zniżki gdzie indziej, Amex lepszy, ale lepiej dostawać coś niż nic ;). Ale widzę że Amazon obniżył do 20f bonus za zapisanie się...