Wpis z mikrobloga

Mam pytanie do osób pracujących w #scala Czy pracując, załóżmy przez 1-2 lata w databricks i używając tam Scali, załapie się później na jakiegos mid scala developer/engineer? Jak daleko jest tej scali z databricksow do, że tak powiem prawdziwego używania Scali? Pytam dlatego, że obecnie mam możliwość pracy na projekcie z databricksami, i z tego co sprawdziłem to można by później znaleźć fajne ogłoszenia w Scali, jesli databricksy by się znudziły mi lub to by nie bylo to co chce robić.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kormoran123: usunąłem poprzedni komentarz bo moja autokorekta sprawia, że czasami moich wpisów się nie da czytać. XD chodziło mi o to, że scala dzieli się na scala on Spark, scala FP, scala-java. Scala sparkowa to najczęściej zupełnie inna scala niż ta, na którą możesz wpaść w firmach, które silnie stawiają na czyste FP. Co więcej na Sparku dobra praktyka jest pisać jak najprostszą scala. Polecam tę książkę: autor tam słusznie
  • Odpowiedz
@inny_89: no dzięki za odpowiedź. Generalnie, chodziło mi właśnie o to rozróżnienie, scali sparkowej od normalnej. Raczej nie planuje uczyć się żadnego języka programowania od zera aby programować, zostane chyba przy pracy z danymi, ale myślałem, że może skoro ta scala tutaj się pojawia to że to chcociaz będą jakieś solidne podstawy do pracy stricte w tym języku. Trochę te się tego spodziewałem, że to jest po prostu jedynie odłam
  • Odpowiedz
@Kormoran123: no ale równocześnie masa ludzi taka droga idzie zaczynając właśnie od sparka. "Podstawy" to myślę, że dobre określenie. Trudno też ocenić bo na Sparku da się naprawdę przeróżnie pisać.
  • Odpowiedz
@Kormoran123: Zatrudniłem w swoim życiu sporo ludzi którzy wyszli od sparka do "normalnej" scali, sam szedłem tą drogą. Jednocześnie to wymaga trochę zawzięcia od ciebie, bo jednocześnie jest bardzo dużo ludzi którzy umieją w sparka ale za diabła nie nadają się na normalnego scala deva. Wszystko zależy od Ciebie, ale praca ze scalą w jakiejkolwiek formie napewno nie przeszkodzi.
  • Odpowiedz