Wpis z mikrobloga

Po prawie rocznym poszukiwaniu pracy w IT dostałem dwie oferty pracy, przeszedłem wszystkie procesy rekrutacyjne i zostało tylko podpisać umowę. Jedna to praca w międzynarodowym korpo, druga to praca w małej firmie zatrudniającej 3 osoby. Z perspektywy pracy druga oferta wydaje się ciekawsza, więcej mógłbym z niej wynieść, bardziej się rozwinąć, jednak zarobki tam nie powalają 3,5k netto na UZ, to ponad tysiąc mniej na rękę niż w korpo na UoP. Mam teraz dylemat którą ofertę wybrać. Na początku byłem bardziej nastawiony na pracę w tej małej firmie z racji możliwości rozwoju i ciekawych projektów, ale jeśli chodzi o zarobki to pracodawca strasznie przyżydził przez co oferta stało się mało atrakcyjna. Co myślicie na ten temat? Powinienem wybrać pracę za mniejszą kasę, ale z możliwością większego rozwoju, czy raczej nie patrzeć na to i iść do korpo?
#programowanie #programista15k #zarobki #pracait #pracbaza #junior #juniordeveloper
  • 49
  • Odpowiedz
@kacpi_: Idź do korpo. Praktycznie same zalety.

1. Większe zarobki + 1000zł
2. Masz UoP zamiast zlecenia, czyli normalny urlop, L4, itp.
3. W korpo masz zazwyczaj pełno tzw. benefitów. Czyli szkolenia, imprezy integracyjne, multisport, itp.
4. W korpo łatwiej o awanse, bo w dużej firmie często zwalniają się stanowiska.
5. Praktycznie zerowa odpowiedzialność za cokolwiek. Żeby cię zwolnili z korpo to musiałbyś chyba zesrać się managerowi na biurko.
6. W
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 5
@kacpi_: jakie miasto z ciekawosci?

Bierz korpo. Korpo maja budzet na ludzi, ktorzy nic nie potrafia i sa nieprzydatni, wiec nawet jesli pojdziesz z zerowa wiedza, to bedziesz miec czas zeby sie nauczyc.

W malej firmie wszyscy beda Ci patrzec na rece czy zarabiasz swoja praca na swoje wynagrodzenie oraz na przelozonego. Nikt sie nie bedzie nad Toba spuszczal i Cie zwopnia jak bedziesz nieoplacalny.

Pisze z doswiadczenia i w takich
  • Odpowiedz
@kacpi_: +1 dla korpo.
W tak małej firmie zazwyczaj zatrudniają juniora dlatego że mają już taki #!$%@? że się nie wyrabiają i część roboty trzeba na kogoś zrzucić. Zgadnij czy to będzie ta bardziej czy mniej ciekawa część? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jak jesteś ambitny to swoje zadania w korpo zrobisz w 30% swojego czasu pracy, a resztę możesz poświęcić na rozwój. Do mniejszej i ciekawszej
  • Odpowiedz
@kacpi_: mam doswiadczenie w obu. Za nic nie idz do malej firmy. W korpo pewnie bedziesz mial ogarnieta metodyke i kulture pracy, w malej firmie nauczysz sie jak #!$%@? i cos zrobic, ale nie jak zrobic cos dobrze i w przyszlosci zaboli cie to bardzo
  • Odpowiedz
@kacpi_: Jak nie masz doświadczenia to tylko korpo. W małej firmie, zwłaszcza takiej co tak żydzi na stawkach - czyli też wyciskają czas, nie będzie miał nikt czasu Cię niczego uczyć. O plusach korpo masz już wyżej.
  • Odpowiedz
@kacpi_: Idź do korpo. Małe firmy dużo obiecują, ale pewnie będziesz siedział w jednym gównoprojekcie bez możliwości rozwoju. W korpo większy spokój, więcej się nauczysz. Poza tym nikt nie bierze na poważnie małych firm podczas rekrutacji.
  • Odpowiedz
w tej małej firmie z racji możliwości rozwoju i ciekawych projektów

@kacpi_: xDDD. To będzie wyglądało tak, że masz sobie sam wszystko załatwiać i drążyć projekt. W korpo masz szkolenia, możliwości, zmiana działki. Rozwój jak najbardziej tam będzie. Nie wiem skąd takie u ciebie przekonanie, że korpo jest złe.
  • Odpowiedz
@kacpi_: sądząc po zarobkach to jesteś gdzieś na początku swojej drogi, jakiś junior albo coś koło tego. W takim przypadku mała firma to w sumie więcej #!$%@? się ze środowiskiem, problemów, które nie występują w dobrze ogarniętym projekcie itp. Korpo w takim wypadku może cię nauczyć dużo więcej. Dodatkowy indykator, to to, że zaoferowali słabą stawkę, skoro przycinają na wypłacie, na innych rzeczach pewnie też, a to oznacza JanuszBiznes. Miałem znajomych
  • Odpowiedz
@kacpi_: W małej firmie rzadko kiedy masz dobre po je rozwoju. Zazwyczaj ktoś kto zaczyna tam raczej zostaje tam gdzie był. W korpo jednak możesz mieć wiedzę szanse. No chyba ze to jakiś tech startup
  • Odpowiedz