Wpis z mikrobloga

Kolejna moja myśl. Zazwyczaj, prawie zawsze, Polska jest olewana na arenie międzynarodowej. Nie jestem żadnym neuropkiem, nie pluję na Polske, tak po prostu jest. Jak widzę, że prezydent #ukraina przyjeżdża do Polski rozmawiać z prezydentem Dudą o sytuacji swojego kraju i zagrożeniu ze strony #rosja to mam wrażenie, że muszą mieć srogo obsrane zbroje. Sytuacja musi być fatalna skoro ktoś chce z nami rozmawiać i prosić o pomoc, gdy zazwyczaj wszystko odbywało sie bez naszego udziału.
  • 31
@karol-domanski33: To skutek naszej zupełnej bierności na arenie międzynarodowej. Pisowcy są tak niekompetentni, że boją się jakichkolwiek działań poza Polską, stąd całkowicie odpuścili politykę międzynarodową. Nikt z nami nie rozmawia, bo sami nie wykazujemy jakiejkolwiek inicjatywy. Właściwie to jest jakiś chory fenomen, bezprecedensowy przykład totalnej głupoty.
W 2014 r. nasz MSZ uczestniczył w kluczowych negocjacjach.

@wjtk123: hehehe a pozniej zostal z nich elegancko wyrzucony i olany. @karol-domanski33: przyszla koza do woza, przy porozumieniach minskich nas nie chcieli i od tamtego czasu lali na nas cieplym moczem, teraz nagle Niemiecka przyjazn sie skonczyla i czerń obsrała zbroje.
Ze wschodem rozmawiać tylko i zawsze z pozycji siły, ani ruskim ani ukrom najmniejszego ustepstwa za darmo, oni niczego innego
@wjtk123: przecież pisowcy chcieli dobrze, ale to już klasyka pisowska, że dobra diagnoza, fatalne wykonanie.
a jesteśmy poza dyskusją dlatego że jesteśmy przedmiotem gry, w strefie wpływów niemieckich. widziałeś kiedyś, dajmy na to, zwierzę hodowlane, żeby uczestniczyło w podejmowaniu decyzji?
@fiir no pamietam te negocjacje w minsku gdzie zostalismy kompletnie olani. Jestem zdania, że ukrainętrzeba wspierać bo lepsi oni na wschodzie niż ruskie kacapy. Ale może nie bądźmy choć raz frajerami i przy okazji tej pomocy coś ugrajmy? Okazja sama sie nam pcha w ręce.
@siddhariha-cautama nigdzie się nie pcham? Ale ignorowanie problemu nie sprawi że on zniknie
e ukrainętrzeba wspierać bo lepsi oni na wschodzie niż ruskie kacapy. Ale może nie bądźmy choć raz frajerami i przy okazji tej pomocy coś ugrajmy? Okazja sama sie nam pcha w ręce.

@karol-domanski33: dokladnie tak. Konkretne ustepstwa. Sprzedaz duzego banku i mocny wjazd dla pko, preferencje w zakupie ziemi/nieruchomosci, licencje na produkcje sprzetu wojskowego (maja mase dobrych patentow i postradzieckich wersji rozwojowych). Tam jest tyle do wziecia ze to zdrada stanu
II wojna światowa niczego ciebie nie nauczyła czy może chcesz od nowa budować stolice?

odbudowalismy dwa razy, odbudujemy i trzeci, jak bedzie trzeba, widze co moj kraj juz drugi raz zrobil przez 30 lat bez ruskiego buta na karku i warto zrobic wiele zeby tego buta stracic. A teraz Ukraina ma placic jezeli chce pomocy. Zachod ma swoje interesy i tez wysysa zasoby, ale ma wiele do zaoferowania, w przeciwienstwie do stepowej
@fiir: Wielka Brytania jest na wyspie więc może sobie wysyłać ile chcę uzbrojenia ale ginąć i bombardowany będziesz ty. Zachód was wciągnie wojny a potem się odwróci. Tak zawsze było tak było w czasach Napoleona. Tak tak było w 1864 roku Kiedy Francja was zachęcała do powstania. Obiecując pomoc a gdy przyszło co do czego to wyraziła wyrazy obudzenia. I tak było w 39 oni od razu sobie ustalili że wam
przy porozumieniach minskich nas nie chcieli

@fiir: Porozumienia minskie były forma kapitulacji Ukrainy i może lepiej, że do tego nie przyłożylismy reki.
I porównaj sobie jak za poprzedniej władzy blokowano próby zmian przepisów uderzajacych w polskie firmy przewozowe, a jak tylko przyszedł PiS ze słabej frakcji w PE to od razu to wprowadzono.
@karol-domanski33: A pomyśl tak na zdrowy rozum Weź popatrz na przykład na kraje zachodu taką Wielką Brytanię na przykład ona nie ma przyjaciół Ona ma tylko interesy. Obecnie ma interes żeby wbić klin między Niemiec a Rosję. Ona zawsze tak robiła albo popierała Francję przeciwko Rosji albo Niemcy przeciwko Francji albo Rosję popierała przeciwko Niemcom. To jest taka narodowość oni tak uprawiają politykę. Gdy chcieli pokonać Napoleona to wtedy układali się
@karol-domanski33: No i dlatego że nie jesteście wyspą to powinniście być neutralni. A jeżeli nawet nie neutralni to wchodzić do wojny jako ostatni. Co powiedział Piłsudski do Ministra Spraw Zagranicznych beka na łożu śmierci sytuacji wojny proszę nie wchodzić do wojny pierwszy. Zwróć uwagę że Rosja nie ma w stosunku do Polski żadnych pretensji terytorialnych dlaczegoż my więc mielibyśmy was napadać ? Jednakowoż Jeżeli nie będziecie neutralni i z waszego terytorium
@siddhariha-cautama: @karol-domanski33: Nie wiem czy wiesz ale ukraińska partia nacjonalistyczna ma pretensje terytorialne w stosunku do Polski. Oni uważają że Przemyśl chełmskie i część Podlasia tak zwane zakerzonie to jest ukraińskie terytorium. Mówi o tym ukraiński deputowany oleh tiahnybok. Swego czasu nawet Ukraińcy zrobili komisję złożoną z 15 deputowanych którzy mieli przeanalizować pretensje terytorialną Ukraińców do sąsiadów. Takie same pretensje Ukraina ma do Słowacji i do Węgier. Oczywiście w obecnej
@karol-domanski33: nie wiem jaki margines ale pochody grup rekonstrukcyjnych ss-galizien z regularnie organizowane na ulicach Lwowa. I zakaz i utrudnianie ekshumacji polskich ofiar ludobójstwa na Ukrainie to nie jest kwestia marginalna tylko na szczeblu państwowym. Ale nawet jeżeli pretensje terytorialne są sprawom oryginalną to Rosjanie ma nawet z takiej marginalnej sprawy. Jakiej agresji Rosji na Ukrainę powiedzmy sobie jasno i wyraźnie. W latach 50 Rosja budowa wyrzutnie rakiet o na terenie
Zazwyczaj, prawie zawsze, Polska jest olewana na arenie międzynarodowej. Nie jestem żadnym neuropkiem, nie pluję na Polske, tak po prostu jest. Jak widzę, że prezydent #ukraina przyjeżdża do Polski rozmawiać z prezydentem Dudą o sytuacji swojego kraju i zagrożeniu ze strony #rosja to mam wrażenie, że muszą mieć srogo obsrane zbroje. Sytuacja musi być fatalna skoro ktoś chce z nami rozmawiać i prosić o pomoc

@karol-domanski33: Nic nie rozumiesz, przyjechał a