Aktywne Wpisy

rales +1757
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 7 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
źródło: Screenshot(16)
Pobierz
ChlopoRobotnik2137 +124
313 629 + 105 = 313 734
Powiem ze jestem już zmęczony trasa. Mimo ze fajnie się jezdzi , często mam wrażenie ze ktoś mnie popycha z tylu to jednak już nie chce mi się cisnąć .
Obecnie miałem obkrazyc jezioro Garda w jeden dzień ale nie udało się , dziś będzie drugie podejście . Trasa jest bardzo malownicza ale dużym minusem jest jazda na ruchliwej drodze i dzielenie tuneli z autami
Powiem ze jestem już zmęczony trasa. Mimo ze fajnie się jezdzi , często mam wrażenie ze ktoś mnie popycha z tylu to jednak już nie chce mi się cisnąć .
Obecnie miałem obkrazyc jezioro Garda w jeden dzień ale nie udało się , dziś będzie drugie podejście . Trasa jest bardzo malownicza ale dużym minusem jest jazda na ruchliwej drodze i dzielenie tuneli z autami
źródło: image_picker_A301E1B2-C4EA-41C6-855C-EECB399EE668-34721-000004003BE8DCA7
Pobierz

Tytuł:
Koniec wiecznościAutor:
Isaac AsimovGatunek:
fantastyka, science fictionISBN:
978-83-7659-756-0Tłumacz:
Adam KaskaWydawnictwo:
AlbatrosLiczba stron:
320Ocena: ★★★★★★★★★☆
Sterylność i chirurgiczna precyzja narracji, jak chyba zawsze w prozie Asimova (kto zna, ten zrozumie; kto nie zna, dobry tytuł żeby poznać autora). Fabuły nie ma potrzeby przybliżać, mamy motyw Historii (ktoś jest zaskoczony?), ostatecznie sprowadzający się do pytania czy jest ona z góry zdeterminowana¹, sterowana jakąś wyższą siłą, czy jednak rozwija się całkiem samorzutnie. Nie jest to jednak żadne nawiązanie do innych utworów.
Zdziwiłem się, że w takim właśnie miejscu znajdę tak ciekawą myśl na temat związku dwojga ludzi (cytat na końcu). Asimov chciał to powiedzieć, cały akapit jest jakby wtrąceniem i jego brak nie miałby na nic wpływu. Druga ciekawostka, z początku nie spojrzałem na datę wydania i z każdą stroną nabierałem przekonania, że to książka z późniejszego okresu. A to jeszcze lata 50! Musiałem zrewidować swój pogląd istnienia wyraźnego podziału na wczesnego i późnego Asimova. Tym samym cykle Fundacji i Robotów mogły połączyć się właściwie w każdym momencie i nie wynikło z dojrzałości autora, ani (muszę przyznać że przez chwilę brałem to pod uwagę) z chęci odcinania kuponów od sukcesów wydawniczych młodości.
––––––––––––
Życie Harlana przekształciło się całkowicie. Był ktoś, z kim mógł rozmawiać, dyskutować o sobie, swoich czynach i myślach. Było to tak, jakby ona stanowiła jego część, lecz część wystarczająco odrębną, by dla porozumiewania się z nią używać raczej słów niż myśli. Stanowiła część dość samodzielną, ażeby odpowiedzieć w sposób nieoczekiwany w wyniku niezależnych procesów myślowych. Dziwne, myślał Harlan, jak ktoś może obserwować zjawisko takie jak małżeństwo omijając tak zasadniczą prawdę z tym związaną.
Wpis dodany za pomocą tego skryptu
#bookmeter #asimov #fantastykabookmeter #sciencefictionbookmeter
źródło: comment_1641607020m0uzFjQgumfSOpMetiZXet.jpg
PobierzŚrednia ocena z Wykopu: ★★★★★★★★★☆ (9.0 / 10) (2 recenzji)
Następne podsumowanie tagu: 2022-02-01 12:00 tag z historią podsumowań »
Kategoria książki: fantasy, science fiction, horror
Liczba stron