Wpis z mikrobloga

• 11
117 + 1 = 118

Tytuł: Koniec wieczności
Autor: Isaac Asimov
Gatunek: fantastyka, science fiction
ISBN: 978-83-7659-756-0
Tłumacz: Adam Kaska
Wydawnictwo: Albatros
Liczba stron: 320
Ocena: ★★★★★★★★★

Sterylność i chirurgiczna precyzja narracji, jak chyba zawsze w prozie Asimova (kto zna, ten zrozumie; kto nie zna, dobry tytuł żeby poznać autora). Fabuły nie ma potrzeby przybliżać, mamy motyw Historii (ktoś jest zaskoczony?), ostatecznie sprowadzający się do pytania czy jest ona z góry zdeterminowana¹, sterowana jakąś wyższą siłą, czy jednak rozwija się całkiem samorzutnie. Nie jest to jednak żadne nawiązanie do innych utworów.
Zdziwiłem się, że w takim właśnie miejscu znajdę tak ciekawą myśl na temat związku dwojga ludzi (cytat na końcu). Asimov chciał to powiedzieć, cały akapit jest jakby wtrąceniem i jego brak nie miałby na nic wpływu. Druga ciekawostka, z początku nie spojrzałem na datę wydania i z każdą stroną nabierałem przekonania, że to książka z późniejszego okresu. A to jeszcze lata 50! Musiałem zrewidować swój pogląd istnienia wyraźnego podziału na wczesnego i późnego Asimova. Tym samym cykle Fundacji i Robotów mogły połączyć się właściwie w każdym momencie i nie wynikło z dojrzałości autora, ani (muszę przyznać że przez chwilę brałem to pod uwagę) z chęci odcinania kuponów od sukcesów wydawniczych młodości.

––––––––––––
Życie Harlana przekształciło się całkowicie. Był ktoś, z kim mógł rozmawiać, dyskutować o sobie, swoich czynach i myślach. Było to tak, jakby ona stanowiła jego część, lecz część wystarczająco odrębną, by dla porozumiewania się z nią używać raczej słów niż myśli. Stanowiła część dość samodzielną, ażeby odpowiedzieć w sposób nieoczekiwany w wyniku niezależnych procesów myślowych. Dziwne, myślał Harlan, jak ktoś może obserwować zjawisko takie jak małżeństwo omijając tak zasadniczą prawdę z tym związaną.

Wpis dodany za pomocą tego skryptu

#bookmeter #asimov #fantastykabookmeter #sciencefictionbookmeter
staa - 117 + 1 = 118

Tytuł: Koniec wieczności
Autor: Isaac Asimov
Gatunek: fantastyk...

źródło: comment_1641607020m0uzFjQgumfSOpMetiZXet.jpg

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach