Wpis z mikrobloga

Hej, czy przy wadze 67kg i wzroście 172cm będę mógł budować masę mięśniową jedząc 1600 kalorii (w tym 120-130g białka) dziennie? Zależy mi na utracie tkanki tłuszczowej, a nie chcę wyglądać jak anorektyk. Dodam, że jestem początkującym
#mirkokoksy
  • 7
@antonigrzyb: Nie. Do budowania tkanki mięśniowej oprócz białka potrzebna jest energia a organizm nie będzie mógł jej czerpać ani z twojej tkanki tłuszczowej (bo masz jej za niski poziom do tego celu) ani z diety, bo 1600 kcal to zbyt duży deficyt kaloryczny.
@r4do5: Mam dosyć wysoki poziom tkanki tłuszczowej, może 20% na oko (typowa sylwetka skinny fat). Moje TDEE wynosi ok. 2300kcal, więc jedząc 1600 kalorii celowałbym w utratę wagi na poziomie 0,6kg/tyg, wygląda na zdrowo, ale pewnie się mylę. Powiedz, czy zwiększenie kalorii do 1800-1900 rozwiązałoby problem?
@antonigrzyb: Wszystko zależy od tego czy jesteś początkujący czy nie. Domyślam się że jesteś, ale patrząc na twoje statystyki to jesteś skinny fat, wiec tutaj zalecane jest raczej więcej kalorii i białka - zbuduj dobra bazę siłowa i redukuj od kwietnia (spokojnie do lata się wyrobisz. Proponuje zacząć od 2.2k kcal z nieprzetworzonego żarcia, dużo białka i zdrowych tłuszczow i wegle na dobicie.