Wpis z mikrobloga

Da sie w koncu zrobic tak zeby tylko pracodawca przelewal te 1.5% na moje ppk a ja nic? Jak to zrobic, jakis wniosek do pracodawcy czy w panelu PKO?
#ppk
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

konto usunięte via otwarty_wykop_mobilny_v2
  • 2
@zeddt: Możesz co miesiąc wypłacać. Wtedy dostajesz 100% tego co wpłaciłeś i pomniejszoną część pracodawcy.

W uproszczeniu dostajesz na rękę gratis 1% swojej pensji brutto. Zarabiasz 5000 zł brutto to będziesz na plusie ok. 50 zł.
  • Odpowiedz
bo wypłata z ppk ma sens dopiero po 60 roku życia

@seniorwykopek: e?

No nie, możesz zlecać wypłatę co miesiąc - otrzymasz zwrot swojej składki oraz 70% składki pracodawcy na swój rachunek w banku, a 30% wpłaty pracodawcy na konto w ZUS.
  • Odpowiedz
konto usunięte via otwarty_wykop_mobilny_v2
  • 0
@zeddt: Każdy ma inaczej. Jedni dwa kliki w necie, a pko jsko stary moloch pewnie będzie chciało złożyć jednorazowo numer konta na piśmie.

Przy czym jak zarabiasz więcej niż większość i zamierzasz brać kredyt to lepiej się wtedy wstrzymać, żeby 100% środków wrzucić jako wkład własny.
  • Odpowiedz
Aby móc zlecać dyspozycje w serwisie internetowym iPKO wystarczy potwierdzić rachunek do wypłat w naszym oddziale. PPK w serwisie iPKO można znaleźć w zakładce Moje Produkty -> Inwestowanie -> PPK i PPE -> przejdź.
Dyspozycje dotyczące PPK można też zlecać w dowolnym oddziale banku.
  • Odpowiedz