Wpis z mikrobloga

Czemu nowe auta jeżdżą bez świateł z tyłu?

Przykład dziś: stary ford po prawej normalnie jedzie ze światłami, widać go lepiej. Po lewej dwie nowe skody, które w chmurze deszczu nie mają włączonych świateł tylnych a tylko przednie.

Czy w nowych autach to się ustawia automatycznie, albo nie da się przełączyć na tryb automatyczny?
jmuhha - Czemu nowe auta jeżdżą bez świateł z tyłu?

Przykład dziś: stary ford po p...

źródło: comment_1640772211dqAuJKnyV3Kw1Qm8mzBw26.jpg

Pobierz

Waszym zdaniem lepiej widoczne jest auto

• po prawej 87.7% (1271)
  • po lewej 12.3% (179)

Oddanych głosów: 1450

• 88
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@srogie_ciasteczko: Czyli jednak nie wiesz jak działa tryb automatyczny z włączonym hdrem. Nie masz pojęcia jak robi zdjęcia kiedy masz w kadrze duży kontrast (ciemne/jasne). Tryb automatyczny nie ma nic wspólnego z naturalnym oddaniem tego co widzi ludzkie oko. Ma tylko w miarę poprawnie naświetlić zdjęcie. Tak żebym jasne partie były widoczne oraz cienie. Poczytaj czym jest hdr. Automat bardzo często błędnie dobiera ekspozycję jak są słabe warunki i to
  • Odpowiedz
@qualin: nie, przyjmuje się, że automat ma tak dobrać parametry, żeby zdjęcie wyszło naturalne i ładne. Poczytaj trochę o fotografii i jak się robi zdjęcia, to się czegoś nauczysz.

Piszesz, że zdarza się, że aparat zrobi kompletnie nienaturalne zdjęcie i to jeszcze kosztem gorszej jakości? No to to jest właśnie wada, o której mówię od początku. Gdyby twój aparat zrobił naturalnie wyglądające zdjęcie, to poza tym faktem, byłoby jeszcze ostrzejsze.
  • Odpowiedz
  • 0
@srogie_ciasteczko: chłopie o fotografii wiem więcej od Ciebie. Kilka lat zajmowałem się fotografią zawodowo i miałem sprzętu za kilkadziesiąt tysięcy złotych, a ty mi tutaj wykłady robisz bo sobię pstrykasz fotki telefonem.
Żaden telefon nie robi naturalnych zdjęć. Każde jest poprawiane jedne lepiej, drugie gorzej. Samsungi np strasznie podciągają saturację. Można robić oczywiście w rawach i wtedy samemu uzyskać naturalny wygląd. Natomiast jeżeli światła jest mało to każdy tryb automatyczny
qualin - @srogie_ciasteczko: chłopie o fotografii wiem więcej od Ciebie. Kilka lat za...

źródło: comment_16415740384TnIpIyAGamt7tu7E7NfzT.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@srogie_ciasteczko: mówiąc krótko żaden tryb auto w telefonie nie jest po to żeby robić zdjęcia naturalne. Algorytmy są takie, żeby zdjęcia były ładne, fajne i podobały się użytkownikom. Z naturalnością mają mało wspólnego. Jak pisałem wcześniej żeby zrobić naturalne zdjęcie trzeba robić w raw i następnie je wywołać. Wtedy ma szansę wyglądać naturalnie.
  • Odpowiedz
  • 0
@srogie_ciasteczko: pokaż mi "naturalne" zdjęcie z Twojego telefonu zrobione teraz w okolicach godziny 16.
Różowa trawa, a trawa o podkręconej saturacji koloru zielonego to zupełnie inne rzeczy. Ty nawet nie ogarniasz tego co ja napisałem i próbujesz dyskutować xDDD
  • Odpowiedz