Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

no a przez co innego?

@placebo_: Typowy neuropek i jego prymitywne myślenie traktujące patriarchat jak magiczne słowo, pod które można podciągnąć wszystko co złe na tym świecie.

Na jakiej podstawie sądzisz, że gdyby inaczej zorganizować społeczeństwo, to nagle mniej mężczyzn ginęłoby w wypadkach? Feministki raczej nie byłyby zainteresowane objęciem ich stanowisk bo kwestie patriarchatu podnoszą jedynie wtedy gdy rozmowa jest o zawodach nieszczególne ryzykownych takich jak zasiadanie w radach nadzorczych.
  • Odpowiedz
@archubuntu fajnie, że w swoim wywodzie pominąłeś samobójstwa i różny wiek emerytalny, który był konserwatywnym pomysłem :) Chyba nie powiesz mi, że to nie konstrukt patrairchatu?
  • Odpowiedz
@Aokx: Patriarchat i tyraniczni cis biali hetero mężczyźni to dokładnie to samo co Żydzi w opowiadaniach prawaków, też rządzą, tez innych nie dopuszczają do władzy, a geneza jest jedna - są po prostu mądrzejsi od innych XD
  • Odpowiedz
@TheJaster: Mimo że taguje to mam wrażenie że więcej jest bólu dupska lewactwa w komentarzach niż jakbym nie tagował, tak jakbyście przeglądali ten tag ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Aokx: w jaki sposób kobiety sprawiają, że mężczyźni zabijają się 7 razy częściej? Albo że 90% wypadków w pracy to mężczyźni?
Mężczyźni popełniają samobójstwa bo wstydzą się iść na terapię, wstydzą się prosić o pomoc, bo przecież facet musi mieć jaja
Mężczyźni chwytają się ekstremalnie niebezpiecznych prac bo przecież mężczyzna nie może się bać

jakby cały ten mem tylko udowadnia istnienie 'toksycznej męskości' i tego że mężczyźni sami sobie ten
  • Odpowiedz
@secs ale ktoś tą pracę musi wykonywać, już widzę jak kobiety się pchają do pracy na budowach czy przy spawaniu pod wodą xD Nie mówiąc już nawet o ich dużo mniejszej wydajności w takiej pracy ze względu na mniejszą siłę fizyczną. Co do wstydu przed terapią to się zgadzam, ale zauważyłem że ten wstyd nie zawsze wynika z bycia osobą danej płci a bardziej ze środowiska. O ile w miastach jest
  • Odpowiedz
@secs nikt ich nie zmusza ale ktoś musi tą robotę wykonywać. Nie chodzi mi o to że przymusza sie konkretne jednostki tylko że jest to praca niezbędna
  • Odpowiedz