Wpis z mikrobloga

Mam problem a mianowicie posiadam Internet kablowy 300mbit/s, jednak po kablu mam tylko około 80mbit/s natomiast telefon połączony przez wi-fi osiąga pełne 300mbit/s, więc problem nie leży po stronie operatora. Jestem pewien że karta sieciowa obsługuje takie prędkości bo kilka dni temu na kablu też miałem 300mbit/s, dodam też że reinstall sterowników nie pomógł. Macie jakieś rady co z tym zrobić? #komputery #internet #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DoubleHitzPL: miałem taki sam problem kiedyś, okazało się, że router/AP mimo iż na styk obsługiwał niby standard Gigabit Ethernet/GigE to był to jeden z najtańszych routerów i przegrzewał się niemiłosiernie i przez to pojawiał się throttling a czasem nawet router się sam z siebie resetował
  • Odpowiedz
@DoubleHitzPL: czy komputer poprawnie spina prędkość 1 Gb/s na połączeniu po kablu z routerem?

Może też być problem ze sterownikiem do karty sieciowej jaki miałem kilka dni temu u jednego pacjenta - po połączeniu kablem, włączeniu Steama i odczekaniu na pobieranie aktualizacji, na ok. 20 sekund zrywało połączenie z internetem. Pomogła dopiero instalacja najnowszych sterowników ze strony producenta karty sieciowej (Realtek), gdyż domyślnie były zainstalowane sterowniki z bazy Microsoftu z
  • Odpowiedz
  • 0
@Bpnn Niestety nie posiadam innego kabla ani komputera.

@Catmmando Router mam od operatora, wymieniany gdzieś w sierpniu

@matwes Właśnie instalowałem najnowsze sterowniki ze strony producenta, niestety problem dalej występuje. Co ciekawe w panelu sterowania pojazuje prędkość 100 Mb/s, wcześniej pokazywało 1 Gb/s więc chyba nie spina poprawnie
  • Odpowiedz