Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Mirki #pcmasterrace, jakiego można teraz w Polakistanie do 5k sensownego blaszaka kupić do gierek?

Niby kumam co i jak ale nie śledzę sytuacji na bieżąco, z cen w Polsce wypadłem już całkiem.
Kuzynka pyta o radę i takie coś podsyła.

https://www.x-kom.pl/p/677785-desktop-acer-nitro-50-i5-11400f-16gb-512-w10-gtx1660s.html

Że szału nie ma to sam wiem. Nawet dysk chrupek w 2021 i to 5400 RPM. Serio taka bida aż że w okolicach 5k takie coś, czy to X-kom goli w wafla ( _)

No nic, ciekaw jestem co sensownego miruny poleco.. Najlepiej już złożone i z gwarancją. Ale propozycji poszczególnych komponentów też słucham

#zestawkomputerowy #pc #grykomputerowe #kiciochpyta
  • 23
@szpongiel: nie no dysk ssd to chyba nie bardzo 5400 RPM, bo w ssd się słabo talerze kręcą ( ͡º ͜ʖ͡º)

a komp przyzwoity na te czasy
ale jak lubi skalda samemu i lubi szczyptę ryzyka to moze poczekać do stycznia powinno wyskoczyć trochę kart nowych to może sobie cos tańszego zbuduje.
  • 0
@tomasz-diog: tam jest przecież SATA nie SSD.

Ona se nic złoży bo się na tym nie zna. To dla jej syna. On nie wiem ale też nie sądzę aby się znał, bo by mnie nie pytali. Z kartami to wiem, że jest cienko. Na szczęście kupiłem RTX 2070 Super nim jeszcze ceny #!$%@?ło. Ale to ja i to było już półtora roku temu. Ciekaw jestem co można dziś sensownego do 5k
  • 1
@szpongiel: o #!$%@?, boj sie boga kupowac 1660 super. To stara karta w #!$%@?, a to ze teraz drozyzna tego nie usprawiedliwia.

@NielegalneKretowisko: no ogółem te konfiguracja, mówiąc lekko, nie powala. Ale nie pytam czego nie kupować tylko co się da w tej cenie sensownego kupić.
Spodziewam się, że to ma być na gwiazdkę, więc czekanie do 2028 aż stanieje, niekoniecznie jest w opcji ( ͡° ͜ʖ ͡
  • 0
@NielegalneKretowisko: @tomasz-diog: fakt, źle przeczytałem ofertę. Myślałem, że HDD 1000GB to jedyny dysk w zestawie.

Faktycznie jest tam pół GB SSD w podstawie. To już lepiej choć na gierki z windą mało raczej. Ale dysk zawsze można dołożyć drugi za jakiś czas łatwo.
  • 1
@Jan_K: W dzisiejszym rynku jakbym mial tak kupowac jak on, to walilbym czesciami ten komputer to co jest najpotrzebniejsze, a reszte upchalbym pozniej z czasem. Kupilbym case z otwartym frontem, plyte, procek, na poczatek moze byc stock cooler, karte i prosty dysk. Potem cyklicznie cos dokladac. Bez kitu. 1660 zrobisz dzieciakowi krzywde i jeszcze bedzie Cie za to wyzywac w przyszlosci. Moze po prostu wytlumacz matce, ze karta graficzna to teraz
  • 0
@NielegalneKretowisko: 1660 to pierwsze co mi się rzuciło w oczy, że oczywiście bym odradził. (Poza dyskiem HDD, bo nie ogarnąłem, że to opcja ;))

Składanie na raty raczej odpada. Nie chcę mieć na głowie teleporady przez kolejny rok. Poza tym mieszkam za granicą, a oni sami to wątpię aby mieli w tym zapał i umiejętności grzebać.
  • 0
@tomasz-diog: @NielegalneKretowisko: dobra, takie coś skleciłem po wstępnym rozpoznaniu. Szału nie ma z racji na niedostępność kart ale co zrobię (,)
Nie wiem czy i tak nie przekroczyłem budżetu ale to mogę przyciąć dając ewentualnie trochę słabszy zasilacz, bo to 650W i tak jest ze sporym zapasem i/lub dając mniejszy dysk, ale dysku bym wolał nie zmniejszać. Co sądzicie?

Oczywiście mogę jeszcze gdzieś indziej poszukać samej
  • 0
@tomasz-diog: ale to nie ja mam czekać. Zasugeruję taką opcję i tyle. Problem w tym, że co z tego że nawet wyjdą nowe jak ich pewno znowu w ogóle nie będzie albo zeskalpowane będą na jakieś chore ceny (°°
  • 0
@tomasz-diog: jak sądzisz, ile razy jeszcze będę musiał napisać, że to nie ja kupuję i decyduję, nim ogarniesz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mnie póki co starcza to co mam. I tak niemal nie gram, a nawet jeśli to najczęściej w starsze tytuły. Poza tym jakbym miał ciśnienie to bym kupił choćby i 3090, a bym od tego nie zbiedniał. Ale tu nie o mnie jest mowa
@tomasz-diog: skąd te info, że w styczniu mają być nowe gpu od nvidii?
Szukałem pobieżnie i nie bardzo widzę takie zapowiedzi. Są jedynie przecieki, że seria 4000 może się pojawić w 2022. Słowo klucz: może, oraz 2022 ale nic nie ma konkretnie o styczniu, równie dobrze może to być np. październik 2022 ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@szpongiel: B560 i RAM 2666 CL19? Bardzo nienawidzisz swojej rodziny, prawda? ( ͡º ͜ʖ͡º) P2 zmień na A2000, taniej i lepiej.

Trzeba było brać od razu to co wrzuciłem. Dzisiaj tamta Actina jest za 5,7k. Za 5,3k i5-11400F + RTX 3060 to był sporo opłacalniejszy build niż Twój. Dalej jest, tylko jest już sporo ponad budżet.

https://www.chip.pl/2021/12/data-premiery-trzech-nowych-kart-nvidia/ - pierwszy wynik na "Nvidia styczeń premiera". W Q1
@Jan_K:

B560 i RAM 2666 CL19? Bardzo nienawidzisz swojej rodziny, prawda?

2666 MHz to jest oficjalnie wspierany RAM przez te procki. Cokolwiek powyżej to overclocking. Jak już pisałem, nie zamierzam mieć problemu z teleporadami technicznymi i niezadowoleniem w przypadku braku kompatybilności albo niestabilności systemu, który pomogłem wybrać.

Ale... zrobiłem wczoraj na szybko (podkreślam na szybko) risercz w nocy, że faktycznie płyta na B560 powinna wspierać XMP. Tylko, że póki co starałem
@szpongiel: Co do RAMu to choć z jednej strony są komputery na B460 i oczywiście używać się da, to z drugiej strony szkoda potencjału B560 i wolałbym przez jakiś komunikator pomagać z BIOSem, czy zostawić XMP na przyjazd swój, czy wizytę kogoś ogarniętego, niż brać 2666. Natomiast druga sprawa do CL19. Masz 2666 MHz Cl16 za 219 zł - https://www.komputronik.pl/product/739566/gigabyte-16gb-2x8gb-2666mhz-ddr4-cl18-dimm-.html. 2666 CL19 to już dramat, mój zestaw trzech różnych typów