Aktywne Wpisy

vieniasn +30
przyszedł kolejny model zatyczek testowy i jak nie będzie ucho boleć aż tak szybko i nie będą wypadać to super bo wygłuszenie mają bardzo dobre
źródło: 1000048075
Pobierz
JakDorobic_com +40
Halo, halo, przyszła pora na piątkowe #rozdajo świąteczne! Do zdobycia jest karta podarunkowa Allegro o wartości 100 zł!
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
• Napisz w komentarzu, jaki jest Twój wymarzony prezent świąteczny, a odpowiedź uzasadnij.
A zasady są bardzo proste:
• Daj plusika.
• Napisz w komentarzu, jaki jest Twój wymarzony prezent świąteczny, a odpowiedź uzasadnij.
źródło: Wykop-konkurs-swieta
Pobierz

update images set 'views'='400' where 'id'='9191'czyli bardzo proste zapytanie. Raz wykonuje się 0,0025s - co jest normą, ale czasami wykonuje się 5s, czasami 30s, a w szczycie 120s.... co jest patologią. obciążenie systemu jest wtedy dosyć wysokie (load: 0: 2.72; 1: 1.51; 2: 1; )
tabela ta ma 14 pól, views jest zdefiniowane jako
unsigned int(10)domyślnie 0, id jest również tak samo + primary key & unique & autoincrement.Czy jest jakaś rzecz którą mogę sprawdzić? Bo ten update jest jedną z najbardziej problematycznych optymalizacyjnie rzeczy w wydajności mojej strony. A w mojej opinii jest to bardzo prosty i powinien być szybki kod.
#programowanie #bazydanych #mysql #php
w tej tabeli jest ok 7-12k
na niektórych stronach mniej, ale raczej największa ma ok 12k.
@jagodowy_krol: to bym tu szukal problemu, jakbys mial tam powiedzmy 3-5 mln rekordow to byloby nad czym myslec. Swoja droga testowales mariadb?
@jagodowy_krol: czy aby na pewno zarzadzasz ( ͡° ͜ʖ ͡°) nie obraz sie bo nie cisne Ci, ale mam wrazenie ze probujesz, a nie to robisz i pewnie gdzies lezy problem ktorego nie widzisz
Tutaj jest bardzo podobnie, obstawiam, że może mi brakować jakiegoś przełącznika, albo np opóźnienia w zapisach na dysk, albo coś jeszcze innego prostego i to jest moim problemem.
obrazić mnie jest naprawdę trudno, w najgorszym wypadku uznam osobę która za dużo ciśnie za jełopa i zablokuję. Jestem za stary, miałem za dużo dyskusji
Komentarz usunięty przez autora
@GaiusBaltar: rownie dobrze problem moze byc poza aplikacja bazodanowa, ale w srodowisku gdzie baza dziala i serwer musi poczekac na zasoby
@brakloginuf: No, jasna sprawa, w sumie założyłem implicite, że op to sprawdził. Trzeba by monitorować wszystkie statsy (szczególnie IOPS) w momencie kiedy występuje spike.
@jagodowy_krol: Ile masz tam wierszy w tej tabeli? [edit] - zauważyłem że 12k.
@GaiusBaltar: wtedy moglby chyba zedytowac calosc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@GaiusBaltar: zależy do 12k rekordów
@brakloginuf: kto nie w-----ł produkcji... (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■)
@GaiusBaltar: tutaj wchodzimy w specyficzny język i skróty myślowe. Co rozumiesz przez skan tabeli?
EXPLAIN SELECT ... by pomogło uzyskać odpowiedź.