Ceny mieszkań idą w dół. Czy warto teraz kupić mieszkanie? W momencie kiedy podnoszą stopy i nie wiadomo czy czeka nas kryzys? Nie zamierzam kupić pod inwestycję ale dla siebie, z tym że za 2-3 lata możliwe, że będę sprzedawał. Na wynajem miesięcznie idzie 2500, więc równie dobrze mogę spłacać kredyt.
Obecne zarobki to tak +/- 30k na ręke/msc, więc jestem w stanie mocno nadpłacać. Ale czy jest sens? Obecnie mam kontrakt na rok, więc możliwe, że za rok moje zarobki spadną tak do 15k/msc.
@MasterOf8: jestem w identycznej sytuacji, tylko zarobki niższe, ok. 18 K. Będę kupować, jak pojawią się wyprzedaże. Ile możesz włożyć w mieszkanie już teraz i czego szukasz?
@MasterOf8: Na swoje potrzeby zawsze warto kupić. Nie czytaj wykopu wbrew pozorom nikt nie ma szklanej kuli. Tu są ludzie którzy stoją po stronie utrzymania wartości/wzrostów oraz tacy którzy od 2019 codziennie onanizują się do załamania rynku. Jak będzie czas pokaże.
@MasterOf8 pamiętaj że mieszkania na ostatnim piętrze są zwykle najdroższe ponieważ zapewniają niepowtarzalne emocje dzięki widokom z okna. Proponuję zwiększyć budżet do 15k/m2 i poszukać czegoś w okolicach ulicy Racławickiej. Możesz zrezygnować z miejsca w parkingu podziemnym ponieważ ta okolica ma doskonałe funkcjonująca komunikację miejską.
@MasterOf8: Jak kupujesz dla siebie to patrzysz tak, żeby było Ci wygodniej. Kilka procent w dół/górę nie powinno wpływać na Twoją decyzję. Napisałeś, że jesteś na kontrakcie, więc zapytaj w banku czy w ogóle udzielą Ci kredytu, bo może wcale nie ma sensu się zastanawiać nad kupnem mieszkania. Banki wiedzą, że teraz stopy mogą iść tylko w górę, więc zaostrzają wymagania.
@MasterOf8: jaką mają gwarancję, że nadal będzie? Dodatkowo zarabiając 30k/msc byłeś jak na razie w stanie odłożyć tylko 3miesięczne zarobki. Niby niezbędne minimum wkładu własnego jest, ale jakoś super nie wygląda. Nie mówię, że nie dostaniesz, ale lepiej zacząć od zapytania niż się potem rozczarować.
Dajcie mi jeden argument zeby w poniedzialek z rana nie wejść w tego śmiecicha. Mysle ze samo IP wiecej warte niż wycena spolki w tym momencie. Chyba ze ma jakies duze zobowiązania
Ceny mieszkań idą w dół. Czy warto teraz kupić mieszkanie? W momencie kiedy podnoszą stopy i nie wiadomo czy czeka nas kryzys? Nie zamierzam kupić pod inwestycję ale dla siebie, z tym że za 2-3 lata możliwe, że będę sprzedawał. Na wynajem miesięcznie idzie 2500, więc równie dobrze mogę spłacać kredyt.
Obecne zarobki to tak +/- 30k na ręke/msc, więc jestem w stanie mocno nadpłacać. Ale czy jest sens?
Obecnie mam kontrakt na rok, więc możliwe, że za rok moje zarobki spadną tak do 15k/msc.
#nieruchomosci #wroclaw