Aktywne Wpisy
cuks +10
Jakiś czas temu umówiłam się na pierwszą randkę z tindera z facetem, którym byłam oczarowana, zauroczona wręcz, byłam tak zestresowana na spotkaniu, że zabrakło mi śliny w gardle, po jakichś 20 minutach typ złapał mnie za rękę jakbyśmy byli małżeństwem z dziesięcioletnim stażem, później z uśmiechem chwycił mnie za nogę i zażartował żebym się rozluźniła, zamurowało mnie, wyszłam z baru w którym się umówiliśmy z pretekstem, że źle się czuję, płakałam całą
Pink_Floyd +8
#alkohol #alkoholizm #zdrowie #kiciochpyta
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,
Może głupie pytanie, ale jaki sens ma nocny zakaz sprzedaży alkoholu np. po 22?
Kto ma się #!$%@?ć do 22 już się #!$%@?, jeżeli zrobi to porządnie to trzyma go dobre kilka godzin, więc nocne hałasy, oszczane bramy kamienic i inne tego typu "atrakcje" i tak i tak będą.
Nie ma chyba ludzi, którzy o 22:15 wpadają na pomysł "idźmy,
Kolejna historia, zamówiłem kilka rzeczy z amazon.de (OD NIEMCÓW, TAK) bo miałem tam kupon do zużycia. Amazon podzielił to na trzy przesyłki, jedna FedExem, druga DHL, trzecia Pocztą Polską. Oczywiście wszystkie poza jedną już do mnie doszły a zostały wysłane w tym samym czasie. Zgadnijcie która nie doszła...
To jest relikt przeszłości, z placówek poczty porobiły się sklepy papiernicze z rajstopami. Listy polecone, przesyłki sądowe itp można by było słać przez jakieś konta typu obywatel.gov gdzie logowanie jest przez konto bankowe, paczki to chyba tylko ktoś #!$%@?ęty nadal wysyła pocztą polską. Na #!$%@? to istnieje i trawi państwowe pieniądze ja się pytam xD
Rzucę jeszcze memem na odchodne,
Pozdrawiam, #mojkrajtakipiekny
@fuuYeah: pominąłeś najważniejsze
Jak zapłaciłeś VAT przy zakupie, to się odwołuj. Poza tym to Urząd Celno-Skarbowy dolicza cło i VAT, a nie Poczta. Oni są tylko pośrednikiem.
Tu pewnie sprzedawca nie przekazał informacji o pobraniu należności celnych do systemu informatycznego (to system unijny), stąd nasza skarbówka policzyła ci ponownie podatek.
Z Pocztą nie jest aż tak tragicznie, choć tu wszystko zależy od regionu. Są takie, gdzie działa ona tragicznie, a są takie, że lepszego kuriera nie znajdziesz.
Największym problemem jest niedoinwestowanie spółki. Dopiero niedawno zwiększono kapitał zakładowy, ale poza tym Poczta musi utrzymać się sama, do tego musi świadczyć usługi powszechne, które przynoszą straty (listy i paczki pocztowe mają ceny urzędowe). Teoretycznie państwo powinno pokryć stratę Poczty Polskiej, ale
Akurat faktury czy screeny nic nie dadzą. Nie ma tam informacji, czy sprzedawca przekazał pobrany VAT do Polski (czy innego kraju UE). Równie dobrze to mógł być VAT z tamtego kraju.
Ogólnie jak kupujesz jako osoba prywatna, to płacisz dwa razy VAT, raz w kraju gdzie mieści się sprzedawca, a drugi raz w Polsce. Można się ubiegać o zwrot VAT-u w kraju pochodzenia.
Jest jeszcze mechanizm IOSS (Import One
Komentarz usunięty przez moderatora
Ale z drugiej strony zatrzymali się i nie robią nic żeby poprawić swoją sytuację. Inpost #!$%@?ł system Paczkomatami, a poczta dopiero po x latach coś tam nieudolnie próbuje xD