Wpis z mikrobloga

Tak myślę, że spróbuję w domowych warunkach wymienić procesor na płycie głównej do TV dokładnie CXD4748GB bez użycia stacji do BGA. Użyję prostego podgrzewacza i zwykłego hot air. TV i tak spisany na straty a procek majątek nie kosztuje.
Będzie ktoś zainteresowany?

#elektronika #elektronikadiy
rybeczka - Tak myślę, że spróbuję w domowych warunkach wymienić procesor na płycie gł...

źródło: comment_1638511910PhxcPTWjSKLx91GObkg0Pj.jpg

Pobierz
  • 104
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mrKoval: zamówiłem procesor na ali więc pewnie będzie akcja za miesiąc. W międzyczasie ogarnę nagrywanie bo już wszystko było przygotowane ale trochę trema zjadła i natłok pracy.
  • Odpowiedz
@rybeczka: a masz taką szeroką końcówkę do hotaira? bo w sumie to najważniejsze, żeby w miarę równo nagrzać procek w tym samym czasie. Można latać po całym i też da efekt :) Ja kiedyś lutowałem bga, ale mniej pinów bez dodatkowego grzania i jedyny problem to że przypadkiem zdmuchnęło mi dwa rezystorki, ale po wlutowaniu ich z powrotem układ zadziałał.
  • Odpowiedz
@rybeczka a pola po starym układzie jak oczyścisz bez fluxa i lutownicy? Jak wlutujesz inne uszkodzone elementy? Jeśteś pewien, że tylko sam układ jest uszkodzony?
  • Odpowiedz
@rybeczka: zadbaj tylko o dobry topnik, najlepiej w żelu. Fajne gdybyś miał też np tasiemkę miedzianą do oczyszczenia punktów gdyby jednak zostało na nich dużo lutowia po ściągnięciu starego układu.

W poprzedniej robocie bez problemu wymieniałem dziesiątki BGA używając tylko gorącego powietrza oraz wymienionych rzeczy i było git.
  • Odpowiedz