Wpis z mikrobloga

@mattcabb: Kolega ma od niedawna s60 ( takie z 2007 roku ). Bardzo fajny wóz. Choć z początku myślałem, że te nowe volva się zgnoiły, to jednak potem zwróciłem honor. Ładne wykończenie w środku, dość sporo miejsca, jak na takie autko.
  • Odpowiedz
@killerpizza: jeździłem przez rok V50 i teraz nie potrafię znaleźć godnego zastępcy w przedziale cenowym. W tym aucie nie było się do czego przyczepić. Kultura pracy, spalanie, wykończenie wnętrza, koszt utrzymania, trzymanie w zakrętach, fabryczne audio, wygłuszenie...
  • Odpowiedz
@mattcabb: Do tej pory chciałem koniecznie diesla ( jeżdżę dużo w trasy po Polsce ). Jednak chyba znajdę sobie jakiegoś aero saaba. Z gazem rzecz jasna. Ponoć wgniata w fotel przy wyprzedzaniu ( a motory całkiem dobrze znoszą lpg ).
  • Odpowiedz
@killerpizza: powiem Ci, że jeździłem wieloma autami, również mocnymi, i 2.0D w volvo spisuje się niesamowicie, a D5 (czyli 2.4 turbo diesel) jeszcze lepiej. Niby 2.0D to ta sama konstrukcja co w 2.0HDi Peugeot'a, ale silnik wysterowany zupełnie inaczej. Moment obrotowy pojawia się przy 1750rpm i utrzymuje się płasko aż do 3500rpm przez co przyspieszasz cały czas tam samo, a wyprzedzania robisz bez redukcji. 1750rpm do 3500rpm czyli w tym zakresie
  • Odpowiedz
D5 (czyli 2.4 turbo diesel)

@mattcabb: Moja klientka z Mrągowa ma takie s80 z tym motorem ( w automacie ) i bardzo chwali je sobie za bardzo niskie spalanie. I nie tylko od niej to słyszałem. Ponoć te wozy z tym serduchem nawet i 5,5 palą na setkę średnio, co dla mnie jest nie do wyobrażenia przy tej masie/mocy.
  • Odpowiedz
@killerpizza: u nas w firmie Q7 3.0TDi pali więcej niż Q7 4.2TDi po programie na 500KM i 1kNm. Najwyraźniej powyżej pewnej masy bardziej liczy się obciążenie silnika niż pojemność.

• Odpowiedz
powyżej pewnej masy bardziej liczy się obciążenie silnika niż pojemność.

@mattcabb: Pamiętam dawno temu, że niezły kiedyś mieliśmy podziw z kumplem, gdy vectra a z silnikiem 1.6 paliła więcej o pół litra, niż ta sama vectra z silnikiem 1.8.
  • Odpowiedz
@killerpizza: chyba nawet kiedyś w TopGear Clarkson zrobił taki test, że wsiadł do BMW z dużym silnikiem i miał za zadanie jechać po torze za jakimś eko priusem czy czymś innym. Prius miał jechać na maxa, a Jeremy w BMW tylko dotrzymywać mu kroku. Prius oczywiście spalił znacznie więcej niż BMW.

Najlepiej C30 z D5 :)
  • Odpowiedz