Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Jak to jest z tymi programistami? Widzę, że liczba pytań o przebranżowienie się nie maleje i zastanawiam się czy faktycznie jest tak ciężko skoro tak wiele osób chcę do ich "ziemi obiecanej". Dawniej stereotyp był taki, że programista to gość we flanelowej koszuli na bakier z higieną ale za to mega mądry. Jak jest na prawdę? Przykładowo jeśli mieliśmy klasę w szkole i lekcje matematyki to tacy programiści to ludzie, którzy robią zadania z gwiazdką xD? Czy przeciętny Kowalski może być programistą czy to zarezerwowane dla ludzi o mózgu na wyższych obrotach? Gdzie jest problem w tym, że np. nie każdy jest programistą (pomijając, że po prostu nie chce)? Gdzie jest problem, że nie każdemu się udaje? Próbuje zrozumieć ten fenomen.

#programowanie #it #programista15k #naukaprogramowania #kariera #programista

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #619e52d11e9981000a5829cc
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: karmelkowa
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@AnonimoweMirkoWyznania: Programowanie to jak każdy inny zawód. Są tam i ponad przeciętnie inteligentni i muły totalne. Jeden umie liczyć całki a drugi ma problemy z mnożeniem.
Problemem jest to, ze większość softu który powstaje jest powtarzalny i nudny. Programowanie to jest serio nudne zajęcie. Mało tego, samo programowanie to jest coś co zajmuje najmniej czasu. Najwiecej czytasz dokumentów, innego kodu, maili i innego gowna. Piszesz prawie nic
  • Odpowiedz
Gdzie jest problem w tym, że np. nie każdy jest programistą

@AnonimoweMirkoWyznania: bo to trudne jest zwyczajnie. Wymaga ciągłej nauki i jednak jakis predyspozycji w tym kierunku, żeby faktycznie zrobić karierę. Nie każdy ma chęci na to i tyle samozaparcia. Myśle, że wielu rezygnuje z tej ściezki kariery zanim podejmą pierwsza pracę stwierdzając, że sie do tego nie nadają.
Kolejny czynnik to nie rozumienie, że hobbystyczne dłubanie w kodzie to
  • Odpowiedz
@AnonimoweMirkoWyznania:
No to tak, programiści w mojej opinii dzielą się na dwa typu
- artyści kodu, dosłownie architekci programowania, potrafią zrobić coś z niczego, zaprojektować coś od 0 tak żeby to miało sens i dobrze działało (max 10-20% wszystkich programistów, może nawet i mniej)
- klepacze kodu, którzy w sumie poza tym, że potrafią język programowania i wiedzą jak coś naprawić/poprawić to nic nie potrafią, takie Karyny z filologii angielskiej, ale zamiast
  • Odpowiedz
@niochland: w wielu zawodach są różne szczeble kariery. Klepacze kodu tez sa potrzebni tak jak w służbie zdrowia nie może być samych chirurgów neurologów bo potrzebni sa też interniści na gównianej przychodni na prowincji.
Nikt tez nie wskakuje z dołu na szczyt drabiny. Gdzies ci wszyscy eksperci musza zaczynać i zdobywać szlify ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
. Klepacze kodu tez sa potrzebni tak jak w służbie zdrowia nie może być samych chirurgów neurologów bo potrzebni sa też interniści na gównianej przychodni na prowincji.

@asdfghjkl: Ja też nie twierdzę, że klepacze są niepotrzebni. Sam zaczynałem w korpo jako taki klepacz w SSC, czyli dosłownie małpia robota, która będzie pewnie zautomatyzowana za 5-10 lat ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po prostu niektórzy mam wrażenie, że
  • Odpowiedz
Widzę, że liczba pytań o przebranżowienie się nie maleje i zastanawiam się czy faktycznie jest tak ciężko skoro tak wiele osób chcę do ich "ziemi obiecanej"

@AnonimoweMirkoWyznania: wielu się pyta i wielu by chciało się przebranżowić, ale w zdecydowanej większości są to ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia o pracy programisty, jedyne co wiedza, to że się siedzi na kompie, robi coś w językach programowania i zarabia się grubą kasę.
  • Odpowiedz
Gdzie jest problem, że nie każdemu się udaje?

@AnonimoweMirkoWyznania: z tego samego powodu dla którego nie każdy da radę pracować na kasie w markecie: zadania są do bólu nudne i powtarzalne. Szczególnie jak chcesz robić to "dobrze". Zamiast zrobić zadanie, to musisz żonglować zadaniami w JIRA (taki system do zarządzania pracą), pisać testy, tworzyć sobie dane testowe, męczyć innych ludzi żeby oderwali się od swoich zadań i wytłumaczyli Ci co
  • Odpowiedz
Po prostu niektórzy mam wrażenie, że zostają tymi klepaczami całe życie

@niochland: tu się zgadzam. Ale z moich obserwacji wynika, że to jest wynik właśnie braku predyspozycji do nieustannego samokształcenia i specjalizacji bo to tam sa prawdziwe pieniądze w IT i kariera. Wielu ludzi myśli skończyło szkołę i wystarczy. Jak sie spojrzy na tych najbardziej utalentowanych z najbardziej spektakularną karierą to łatwo zauważyć ze to sa zwyczajnie geeki a cała
  • Odpowiedz
Gdzie jest problem, że nie każdemu się udaje? Próbuje zrozumieć ten fenomen.

@AnonimoweMirkoWyznania: poza wysoka inteligencja programisci musza umiec myslec. Wbrew pozorom nie zawsze jedno idzie w parze z drugim.
Modelowanie, analizy, myslenie abstrakcyjne... Projektowanie, rozwiazywanie problemow to sedno tej pracy.

Ale to oczywiste. Co jest mniej oczywiste? Programista musi byc zaparty. Jak programujesz to non stop wszystko nie dziala, ciagle masz z czyms problem, ktory musisz rozwiazac. Ruletka pelna wrazen; bledy w
  • Odpowiedz
Problemem jest to, ze większość softu który powstaje jest powtarzalny i nudny.

@happy3dprints: No nie powiedziałbym. Zazwyczaj programowałem we frameworkach, jakieś Symfony, jakiś Laravel, ewentualnie coś od zera pisane. Można wtedy powiedzieć, że ma się wszystko pod kontrolą, ale mimo wszystko takie programowanie w stabilnym środowisku potrafi wciągnąć, więc być może czasami monotonnie, ale nie nudno. Za to teraz jak dostałem Magento, emocje są bez przerwy. Można się nerwicy nabawić,
  • Odpowiedz
Przykładowo jeśli mieliśmy klasę w szkole i lekcje matematyki to tacy programiści to ludzie, którzy robią zadania z gwiazdką xD?

@AnonimoweMirkoWyznania: absolutnie nie. Wystarczy popatrzeć jak Ci wszyscy #programisci15k mają problem ze zwykłą analizą matematyczną na pierwszym roku polibudy.

Jest bardzo duże rynkowe zapotrzebowanie na programistów i dlatego zarabiają dobrze. Nie dlatego, że są ponadprzeciętnie inteligentni.

Ten zawód jest akurat na wykopie z jakiegoś powodu mitologizowany do przesady,
  • Odpowiedz
Jest bardzo duże rynkowe zapotrzebowanie na programistów i dlatego zarabiają dobrze. Nie dlatego, że są ponadprzeciętnie inteligentni.

@wonsz_smieszek: Wielu kolegom po fachu wydaje się, że są ponadprzeciętni, a tak naprawdę zarobki w tej branży to wynik stosunku popytu i podaży pracy. Oczywiście nie jest też tak, że próg wejścia jest dramatycznie niski i nawet małpa może programować. Z drugiej stronie nie jest też tak, że wszyscy tu mają IQ Alberta
  • Odpowiedz
@Pharos: oczywiście, że to nie praca dla każdego, ale spokojnie można być programistą będąc zupełnie przeciętnym Kowalskim. Ponieważ jednak popyt jest wielki, to i pensje spore. A z tych wysokich pensji płynie potem przekonanie o własnej zajebistości i patrzenie z góry na innych.
  • Odpowiedz
@wonsz_smieszek: Jak dla mnie, to co powinno charakteryzować programistę: samodzielność, bycie zapartym w rozwiązywaniu problemów, samodyscyplina, sceptycyzm, dystans do tego co się robi (kod), krytyczne spojrzenie na problemy, otwartość umysłu. Wbrew pozorom jest to zawód który wymaga umiejętności społecznych, pracy z ludźmi i tego, że nikt nie będzie cie prowadził za rękę. Na tym wielu ludzi wymięka.
  • Odpowiedz