Aktywne Wpisy

kamil-tumuletz +304
„Polish jokes” to gotowy tytuł na dokument o tym, jak w Polsce przez trzy dekady wbijano ludziom do głowy, że trzeba się „cieszyć z roboty za grosze, bo inaczej gospodarka padnie”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
To jest groteskowy paradoks:
– państwo dogania Zachód wskaźnikami PKB,
– młodzi masowo emigrują, bo tutaj nie da się żyć za pensję,
– a w dyskusjach o podwyżce minimalnej wciąż dominuje retoryka januszexu: „jak podniesiecie, to ja zamknę firmę, bo się nie opłaca”.
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
rales +1270
ZAPLUSUJ TEN WPIS, A ZAWOŁAM CIĘ ZA 7 LAT
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
Tak aktualnie prezentuje się najdroższa 11. (wg transfermarkt) zawodników mających nie więcej niż 18 lat.
Zobaczymy za 7 lat, gdy chłopaki będą mieli po 25 lat, ilu zrobiło wielką karierę, z ilu wyrosły Bojany, a ilu przepadło w zawodowym futbolu.
Trochę
źródło: Screenshot(16)
Pobierz

Mam w rozdzielnicy różnicówke "zewnętrzna" 1f i 3S. Obecnie podłączona jest tam tylko oczyszczalnia. Ostatnio zalało mi pompkę w oczyszczalni i wywaliło mi tą różnicówke, co spowodowało że zgasła mi moją domowa serwerownia (UPS ma padnięty Aku). Serwerownia jest oczywiście pod inną różnicówką, ale z jakiegoś powodu przez chwilę nie było napięcia. Komputer który jest jeszcze pod inną różnicówką działał cały czas, więc nie było możliwe że wywaliło mi na 3 minuty bezpiecznik automatyczny po stronie zakładu. Dzięki temu że zgasła mi serwerownia to dowiedziałem się że coś się stało z prądem, otworzyłem rozdzielnice i zobaczyłem że nie działa oczyszczalnia. Jeśli jednak by serwerownia nie zgasła, to nie miał bym o tym pojęcia... Czy istnieją jakieś sposoby poinformowania o tym że bezpiecznik zmienił stan? Najłatwiej jest mi sobie wyobrazić podjęta ładowarkę 5v która zasila jakieś ESP, i jak ESP się nagle wyłączy to będę o tym wiedzieć. Ale w rozdzielnicy mam już na prawdę mało miejsca, a w oczyszcalni to ja nie widzę ESP. Może są bardziej dedykowane sposoby do detekcji awarii zasilania?
No a druga sprawa, może ktoś ma pomysł dlaczego mogła mi serwerownia na chwilę zgasnąć? Po minucie już się urządzenia podniosły, więc to musiał być brak napięcia na coś koło sekundy
Co do powiadomienia, to jest masa rozwiązań.na przykład moduł powiadomienia o zaniku zasilania --> google
@WMPP: do bezpieczników można dołożyć styki pomocnicze, np. Eaton ma takie: https://www.tim.pl/styk-pomocniczy-1z-1r-montaz-boczny-z-ahk-248433
Niestety miejsce to będzie zajmować.
- jakby miało to działać niezależnie czy poleciał tylko jeden monitorowany bezpiecznik czy jest całkowity blackout - podpiąłbym jakiś stary telefon na ładowarce w monitorowanym obwodzie i w np. taskerze ustawiłbym wysyłanie sms'a, gdy telefon zostanie odłączony od ładowania.
- dźwiękowo/wizualnie to jakaś syrena/kogut na baterię i
@ShortyLookMean: @WMPP: Styki pomocnicze. Bezpotencjałowe. Z nich wyprowadzisz sobie sygnał gdzie chcesz - do ESP, po kablu do swojego stanowiska, do modułu GSM, zamontujesz syrenę albo "koguta".
Styk pomocniczy jako osobny moduł - połączony jest z różnicówką za pomocą dźwigni (mechanicznie), zatem on nie sprawdza czy jest napięcie za różnicówką tylko jej pozycję (ON/OFF) -
Dzięki temu że postanowiłem zrobić zdjęcie to
źródło: comment_1637484537CwQUpSJadzXPnd0hpGY1Wu.jpg
Pobierz@WMPP: Tam rzeczywiście dużo miejsca. Jakaś obudowa na szynę DIN do tego modułu i jazda :-)