Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
#automatykadomowa #raspberrypi #esp8266 #esp32 #homeassistant #elektryka

Mam w rozdzielnicy różnicówke "zewnętrzna" 1f i 3S. Obecnie podłączona jest tam tylko oczyszczalnia. Ostatnio zalało mi pompkę w oczyszczalni i wywaliło mi tą różnicówke, co spowodowało że zgasła mi moją domowa serwerownia (UPS ma padnięty Aku). Serwerownia jest oczywiście pod inną różnicówką, ale z jakiegoś powodu przez chwilę nie było napięcia. Komputer który jest jeszcze pod inną różnicówką działał cały czas, więc nie było możliwe że wywaliło mi na 3 minuty bezpiecznik automatyczny po stronie zakładu. Dzięki temu że zgasła mi serwerownia to dowiedziałem się że coś się stało z prądem, otworzyłem rozdzielnice i zobaczyłem że nie działa oczyszczalnia. Jeśli jednak by serwerownia nie zgasła, to nie miał bym o tym pojęcia... Czy istnieją jakieś sposoby poinformowania o tym że bezpiecznik zmienił stan? Najłatwiej jest mi sobie wyobrazić podjęta ładowarkę 5v która zasila jakieś ESP, i jak ESP się nagle wyłączy to będę o tym wiedzieć. Ale w rozdzielnicy mam już na prawdę mało miejsca, a w oczyszcalni to ja nie widzę ESP. Może są bardziej dedykowane sposoby do detekcji awarii zasilania?

No a druga sprawa, może ktoś ma pomysł dlaczego mogła mi serwerownia na chwilę zgasnąć? Po minucie już się urządzenia podniosły, więc to musiał być brak napięcia na coś koło sekundy
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@WMPP: ja bym poszukał kumatego elektryka, który przerobi Ci instalacje.

Co do powiadomienia, to jest masa rozwiązań.na przykład moduł powiadomienia o zaniku zasilania --> google
  • Odpowiedz
O dedykowanych rozwiązaniach nic nie wiem, ale ja bym to zrobił jako diy na kilka różnych sposobów w zależności na jakich powiadomieniach by mi zależało:
- jakby miało to działać niezależnie czy poleciał tylko jeden monitorowany bezpiecznik czy jest całkowity blackout - podpiąłbym jakiś stary telefon na ładowarce w monitorowanym obwodzie i w np. taskerze ustawiłbym wysyłanie sms'a, gdy telefon zostanie odłączony od ładowania.
- dźwiękowo/wizualnie to jakaś syrena/kogut na baterię i
  • Odpowiedz
  • 0
@WMPP: mój pomysł to wsadzić w rozdzielnice mikrofon i nauczyć go wykrywania odgłosu strzelającego bezpiecznika. Nie wiem tylko jak z uczeniem rozpoznawania dźwięków
  • Odpowiedz
do bezpieczników można dołożyć styki pomocnicze, np. Eaton ma takie

@ShortyLookMean: @WMPP: Styki pomocnicze. Bezpotencjałowe. Z nich wyprowadzisz sobie sygnał gdzie chcesz - do ESP, po kablu do swojego stanowiska, do modułu GSM, zamontujesz syrenę albo "koguta".
  • Odpowiedz
@WMPP: Do zasilania pompy (jako że ma kontakt z wodą) załóż osobną różnicówkę z członem nadprądowym RCBO, dodaj styki pomocnicze o których już pisaliśmy (muszą być tego samego producenta co różnicówka).
  • Odpowiedz
  • 0
@mrKoval: jeden styk pomocniczy by się zmieścił, to jest fajne rozwiązanie, ale musiał bym wymienić różnicówke na różnicówke z członem nadpradowym, aby mieć 100% pewności czy jest napięcie czy nie ma. Łatwiej już by mi było zrobić mostek z tego obwodu i wpiąć albo ładowarkę do ESP albo taki optoizolator czy jak to nie po polsku nazywa: https://a.aliexpress.com/_v3guuy
  • Odpowiedz
@WMPP: Możesz dać taki moduł z Ali - tylko że wypadałoby wsadzić go w jakąś obudowę, nie może wisieć w rozdzielnicy i będzie działał tak samo jak styk pomocniczy (który przeniesie większe obciążenia na swoich stykach, niż ten transopotor w tym module).

Styk pomocniczy jako osobny moduł - połączony jest z różnicówką za pomocą dźwigni (mechanicznie), zatem on nie sprawdza czy jest napięcie za różnicówką tylko jej pozycję (ON/OFF) -
  • Odpowiedz
  • 0
@mrKoval: taka sytuacja u mnie, ten moduł z ali wsadził bym w rozdzielnice obok gdzie mam tylko automatykę i dużo miejsca jeszcze. Moduł ma ten plus że zajmuje o wiele mniej miejsca i robi 8 obwodów. Jeśli dobrze rozumiem to obciążenia tam nie będzie żadnego - to nie jest przekładnik prądowy który musi mieć jakieś obciążenie, a transoptor, więc tam prąd będzie malutki.

Dzięki temu że postanowiłem zrobić zdjęcie to
WMPP - @mrKoval: taka sytuacja u mnie, ten moduł z ali wsadził bym w rozdzielnice obo...

źródło: comment_1637484537CwQUpSJadzXPnd0hpGY1Wu.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
ten moduł z ali wsadził bym w rozdzielnice obok gdzie mam tylko automatykę i dużo miejsca jeszcze

@WMPP: Tam rzeczywiście dużo miejsca. Jakaś obudowa na szynę DIN do tego modułu i jazda :-)
  • Odpowiedz