Aktywne Wpisy

frezja_w_doniczce +410
źródło: FB_IMG_1758948460596
Pobierz
now_ +557
Dzisiaj zaczynam chemioterapię przed przeszczepem szpiku. Jest stres. Trzymajcie kciuki mireczki i kto może niech wspomoże modlitwą (⇀‸↼‶)
#mirkomodlitwa #nowotwory
#mirkomodlitwa #nowotwory
źródło: 1000019515
Pobierz

Widzę, ślepą wiarę w wersję wojskowych w temacie zatrzymania dziennikarzy. Skąd taka wiara w ich uczciwość? Czy ostatnie lata nie pokazują czegoś zupełnie przeciwnego? Mundurowi - jak KK - bronią swoich do końca. Niczego nas nie nauczyła sprawa Igora Stachowiaka? Albo choćby ta ostatnia, kiedy na komisji rzecznik (?) wielokrotnie mówił, że "to cały materiał, dosłownie sekundy zostały wycięte", gdzie potem się okazało, że tych sekund było 119 (prawie 2 minuty)? Nic?
Ja rozumiem niechęć do dziennikarzy, ja rozumiem poniekąd zaufanie do wojska. Ale umówmy się, ufać im to ja mogę w ocenie sytuacji na granicy, a nie kwestii przekroczenia uprawnień, bo jak historia pokazuje na te tematy notorycznie kłamią.
Wersja dziennikarzy jest taka, że oni przed wykonaniem zdjęć zgłosili się do wartownika i powiedzieli, że będą to robić. Czy to prawda? Nie wiem. Może kłamią. Może nie.
Natomiast osobiście nie wiem na jakiej podstawie żołnierze mieli prawo potraktować ich tak jak potraktowali (niezależnie od tego, czy zamiar był zgłoszony czy nie). Sytuacja miała miejsce poza strefą objętą stanem wyjątkowym, każdy ma prawo robić tego typu zdjęcia (a jeśli nie to mnie poprawcie) i nie grożą z tego powodu sankcję. O ile rozumiem, że sytuacja jest nerwowa, o tyle nie oznacza to, że mamy teraz pozwolić wojsku na "wolną amerykankę".
@rakiwo: Sam pleciesz bzdury a na poparcie tej tezy podajesz artykuł, który w oczywisty sposób pokazuje, że wojskowi złamali prawo. Ci dziennikarze byli w miejscu w którym mogli leganie przebywać i chcieli wykonywać legalne czynności.
@tormiasz: jaka wojna ?xD Ogłoszono jakiś stan wojenny ? Coś mnie omineło?
W dobie systemów rozpoznania satelitarnego i samolotów zwiadowczych mogących zrobić zdjęcia o takiej rozdzielczości że widac wszystkie pryszcze na mordzie ktoś wysyła ludzi z aparatami?
Ty tak na poważnie? xD
@MojWlasciciel: większą wiarygodność of koz
Co za tym idzie jeśli widzisz nieoznakowanych typów robiących zdjęcia obozom wojskowym w pobliżu terenu gdzie mamy do czynienia z wojną hybrydową z obcym państwem, do tego uciekających gdy chcesz ich zapytać w jakim celu to robią, masz pełne prawo takie osoby
@rakiwo: No własnie nie bardzo bo byli na terenie nie objetym strefą stanu wyjątkowego, a zdjecia obiektom wojskowym mozna robić. Zakaz fotografowania takich
@rakiwo: A potrafisz podać o jakie przestępstwo mogli ci żołnierze podejrzewać dziennikarzy? Tak konkretnie?
Komentarz usunięty przez autora
Zachowanie dziennikarzy było podejrzane, zatrzymano ich na czas przyjazdu policji, tylko tyle.
@Karl_Tofel: ale nie byli na terenie objętym stanem wyjątkowym
Komentarz usunięty przez autora
I tutaj się sromotnie mylisz:
Art. 243. KPK
Ujęcie na
Istotne jest spostrzeżenie, że zatrzymanie może dotyczyć nie tylko sprawcy głównego, ale także jego pomocnika, podżegacza do czynu lub współsprawcy. Dotyczy ono zatem z punktu widzenia prawnego wszelkich możliwych stadialnych (zjawiskowych) postaci czynu.
Biorąc pod uwagę, że w Polsce istnieje coś takiego jak domniemanie niewinności i o tym czy jesteś winny decyduje sąd, to sam fakt, że możesz zatrzymać również osobę,
Filmik z youtube jako wyznacznik prawa. No brawo. Zatrzymaj tak kumatego, który dodatkowo nie jest pijany, to się zdziwisz.