Wpis z mikrobloga

KORONAWIRUS 2020 vs 2021

Porównanie analogicznych dni tygodnia dla roku 2020 i 2021.
Średnia 7-dniowa i dane dzienne dla nowych przypadków, zgonów, hospitalizacji i pozytywnych testów.

Pełne dane, interaktywne wykresy i mapy: https://datastudio.google.com/u/0/reporting/d037ef07-354d-4f21-9b8d-f37f61bc33fc/page/hhIfC

Tag do obserwowania lub czarnolistowania: #koronavs

#koronawirus #statystyka #koroniak21vs20
Matt_888 - KORONAWIRUS 2020 vs 2021

Porównanie analogicznych dni tygodnia dla roku...

źródło: comment_1636709731n43zW9fdnenFQu0ZCrEGwJ.jpg

Pobierz
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak może już zauważyliście, przeniosłem się z pełnymi danymi z arkusza Google Docs do raportu Google Data Studio. Dla Was to o wiele bardziej przejrzysta forma prezentacji danych, łatwiejsza nawigacja, interaktywne wykresy, interaktywne mapy z pełnymi danymi w tym samym miejscu (wcześniej był tylko link do stronki z mapami), dużo możliwości ciekawego filtrowania danych itp. Dla mnie zaś to bardziej rozbudowana możliwość gromadzenia statystyk o wyświetleniach, w tym przede wszystkim możliwość sprawdzenia,
  • Odpowiedz
Idealnie widać że szczepionka ma niewielki wpływ na ilośc zarażeń,

@bobikufel: Jak nie ma jak ma.... po przekroczeniu 60% zaszczepionych następuje mocne zahamowanie liczby przypadków
  • Odpowiedz
@Pshemaz: możesz rozwinąć myśl? Skąd taki wniosek?
Dla mnie te wykresy pokazują że wiekszosc miast ma mało przypadków i mało zgonów oraz wiele z nich ma około 60% wyszczepienia. Te kreski porysowane to w mojej opinii trochę na wyrost.

Edit: no dobra, spojrzałem drugi raz i przy zgonach może widać już wyraźniejsza korelację, nadal chętnie się dowiem jak przy zachorowaniach ja znalezc
  • Odpowiedz
@Koryntiusz: jasne, tylko czasami korelacja jest jednoznaczna a czasami nie. Pytanie czy ten jak mniemam skrypt sprawdza najpierw siłę korelacji i dla niskich wartości nie rysuje kresek czy za każdym razem różnym od 0 rysuje "jakaś".
  • Odpowiedz
@munioman: pierwszy z tych wykresów od LuvDesk. Powiaty z wyszczepione powyżej 60% nie przekraczają na nim więcej niż 60 przypadków na 100k. Natomiast tym z niższym wyszczepieniem się to zdarza.
  • Odpowiedz
Jak nie ma jak ma.... po przekroczeniu 60% zaszczepionych następuje mocne zahamowanie liczby przypadków

@Pshemaz: Ta przerywana kreska to tak zwana regresja liniowa lub linia trendu. Jeśli, tak jak w tym przypadku, jest ona niemal pozioma to oznacza to, że wpływ szczepień jest niewielki. Im bardziej pionowa/skośna tym wpływ większy (tak jak w przypadku wykresu zgonów).
  • Odpowiedz
@LuvDesk: Przy zarażeniach to widać, że w zasadzie szczepienie nie ma wpływu. Przy zgonach wydaje się już coś zmieniać, choć trzeba też przyznać, że najszerzej zaszczepione są wielkie miasta, które mają rozbudowaną infrastrukturę szpitalną.
  • Odpowiedz
@Okcydent: Wydaje mi sie, ze musimy poczekac. Zgony sa opoznione wzgledem przypadkow i ten wykres moze wygladac troche inaczej jak fala juz przejdzie. Moge sprobowac pogrupowac jakos powiaty ze wzgledu na rozmiar lub gestosc zaludnienia.
  • Odpowiedz
@LuvDesk: Mam te same odczucia. Tam się jeszcze nie rozpętało na dobre. Więc zmienną na pewno będzie czas. Inne zmienne jakie przychodzą mi do głowy to rozmiar miasta rzutujący na infrastrukturę szpitalną. Potem gęstość zaludnienia i (a może przed gęstością jeszcze) odsetek ludności w wieku poprodukcyjnym. Zobaczymy co będzie się dało wyczytać z danych.

Albo czy da się odnosić śmiertelność całkowitą do poziomu szczepień?
  • Odpowiedz