Wpis z mikrobloga

• 0
#kawa #kawatime #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #technologia
Mirki, przymierzam się do zakupu nowego ekspresu do kawy. Mój obecny, 10 letni ciśnieniowy Krups już dogorywa, mimo moich usilnych prób łatania go uszczelkami i wężykami. Mam na oku kilka modeli i myślę o dźwigniowym ekspresie LaPavoni Professional Lusso. Miał ktoś do czynienia z tym modelem i mógłby się wypowiedzieć? Albo ogólnie powiedzieć coś o ekspresach dźwigniowych? Warto, czy to jednak przerost formy nad treścią i lepiej zdecydować się na automat. Jeżeli macie jakieś inne modele godne polecenia w budżecie 3500-6000 to również z chęcią wysłucham. Ogólnie jedyny mój wymóg to żeby był kolbowy. Jedyne czego potrzebuję to robienie espresso i ew. Spieniacz do mleka (ale to niekoniecznie). Z góry dzięki za wsparcie.
Rnck - #kawa #kawatime #kiciochpyta #pytanie #pytaniedoeksperta #technologia
Mirki, p...

źródło: comment_1635887453RxgOw5GQABUeGt2hxikJL5.jpg

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Rnck: Wybór dźwignia / zwykła kolba to kwestia preferencji i czasu jaki chcesz poświecić na kawę. Zwłaszcza jeżeli nie planujesz jakiejś dużej ilości kaw mlecznych. Już przy „zwykłej” kolbie chwile to zajmuje i jest z tym trochę zabawy.

Na Twoim miejscu szukał bym porządnej tradycyjnej kolby, bo przeskok w ilości rzeczy do ogarnięcia z automatu i tak będzie spory. No i pamiętaj, że trzeba dokupić młynek do tego ( ͡
  • Odpowiedz
@Rnck: Jeżeli masz w sobie duszę konesera, kawa to dla ciebie potencjalne hobby, chcesz odkrywać smak różnych gatunków kaw, różne czasy ekstrakcji i czasem chce ci się poświęcić 20 minut na dobrego szocika to świetny wybór i osobiście polecam z całego serca (nie zapomnij przy tym o DOBRYM młynku). Jeżeli traktujesz kawę jako ciepły energy drink, masz gdzieś jak smakuje, "ważne żeby nie była kwaśna i miała piankę", a na
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Rnck: ja mam dwa: Isomac Gran Macinino - nie polecam, Macap m2m - świetny młynek, polecam. Słyszałem dużo dobrych opinii o Niche Zero ale jest drogi i długo się czeka na dostawę.
  • Odpowiedz