Aktywne Wpisy
Dlaczego niebiescy mają takie parcie na hajs i sukces tudzież rozwój osobisty? Zamiast posiedzieć spokojnie w weekend, odpocząć, zająć się swoimi hobby, to nie, hajs hajs hajs, więcej, jeszcze więcej. Ma hajs, to wciąż za mało, jeszcze drugie źródło dochodu by się przydało. Jak ma jeszcze więcej, to przecież można zmienić samochód na lepszy, większy, droższy, uj że obecny działa i ma się dobrze, albo kupić drugi dla picu, by "somsiedzi zazdrościli".
IIWSwKolorze1939-45 +112
Witam wszystkich. Słowem wstępu: niektórzy starsi wykopowicze może pamiętają moje wpisy postowane przez @Mleko_O pod tagiem #iiwojnaswiatowawkolorze. Wpisy, jeśli się przyjmą, będą ukazywać się codziennie pod tagiem #wojnawkolorze
Ponieważ zbliża się 80. rocznica ludobójstwa Polaków na Wołyniu dokonanego przez OUN i UPA, zauważyłem, że coraz częściej w dyskusji pojawiają się różnego rodzaju przekłamania i mity, które mają na celu wybielić, albo choćby częściowo usprawiedliwić Ukraińców i przerzucić odpowiedzialność na ofiary. Sugerują
Ponieważ zbliża się 80. rocznica ludobójstwa Polaków na Wołyniu dokonanego przez OUN i UPA, zauważyłem, że coraz częściej w dyskusji pojawiają się różnego rodzaju przekłamania i mity, które mają na celu wybielić, albo choćby częściowo usprawiedliwić Ukraińców i przerzucić odpowiedzialność na ofiary. Sugerują
Temat od lat wałkowany tutaj i wciąż wzbudzający wiele emocji wśród wykopków. Mianowicie - kuchnia oddzielna czy jako aneks? Ustalmy to raz na zawsze ;)
Kilka moich przemyśleń, bo miałem okazję testować i takie i takie rozwiązanie przez kilka lat.
Oddzielna kuchnia:
+ Dobra jeśli NAPRAWDĘ gotujesz ten mityczny bigos co drugi dzień, smażysz kiełbasę na rozgrzanym tłuszczu i bób raz w tygodniu. No i jeśli nie potrafisz zachować porządku.
+ Ma rację bytu tylko przy dużej powierzchni pomieszczenia.
Aneks:
+ świetny przy dzieciach - Ty gotujesz, one się bawią w pokoju i masz na nie oko
+ dobry w mniejszych mieszkaniach gdy nawet małe salony zyskują wizualnie powierzchnie
+ dobre rozwiązanie na spotkania towarzyskie - nie znikasz w kuchni na pół wieczory, stawiasz sobie hokery przy wyspie
Plusy jednego i drugiego z mojej strony. Mówiąc szczerze, nie widzę ich za dużo w oddzielnym pomieszczeniu i budując spory dom również zdecyduje się na aneks (z dobrym i wydajnym okapem).
Do dzieła wykopki!
#dom #budowadomu #mieszkaniedeweloperskie #remontujzwykopem #budujzwykopem
Aneks czy osobno?
@jarzyn123: piekło kobiet
Już samo to że przy dzieciach aneks to zarówno zaleta jak i wada, psuje zabawę. Możesz gotować zupkę i widzieć kaszojada ale z drugiej strony przenosisz gorący gar z zupę a kaszojad plącze się pod nogami.
co było w Vegas, zostaje w Vegas.
super argument
@Capitanero: Ale że co? Zapachy i tak się po całym domu roznoszą więc co jeszcze 'zostaje w kuchni' ?
@ATAT-2: jak masz okap dobrze zamontowany typu 400m3/h to mozesz szluga w kuchni palic i nie bedzie czuc.
@programista15cm: Tak samo w aneksie jak i w kuchni ¯\_(ツ)_/¯
Nie widze zadnej sensownej zalety osobnej kuchni, mieszkałem latami tak i tak.
Jedyne co mi do glowy przychodzi to ze zmywarka miala swoj pokoj na halasowanie i nie trzeba bylo kuchni ogrzewac, bo na krotko to nie trzeba, a jak sie gotowalo to i tak cieplo bylo od garow.
Chyba ze jakis maraton kulinarny to wtedy kaloryfer w kuchni przekrecalem dopiero
@programista15cm: To chyba nie do mnie skierowane?
@Regis86: Ale wiesz, że można je przystosować całkiem dobrze na te dwie minuty?
Bo ty to przedstawiasz tak jakbyś był zmuszony rzucić dziecko między wrzący gar zupy a chodzący mikser.
Bynajmniej zapachy w kuchni nie są najgorsze, a hałas. Każda czynność związana z przyrządzaniem jedzenia, sprzątaniem i samym jedzeniem to stukanie naczyń, sztućcy, garnków, buczenie zmywarki, mikrofalówki itd itp. Osobiści lubię oglądać filmy, grać na konsoli, czytać czy po prostu odpoczywać w ciszy, więc w moim przypadku podział się sprawdza. Aneksy są fajne jak jesteś singlem i powiększasz optycznie przestrzeń do
@ATAT-2: co wy robicie w tych kuchniach na imprezach. Ja wcześniej przygotuję sałatki + żarcie, które się zrobi w piekarniku w trakcie imprezy/chwilę przed imprezą i to wszystko. Ten argument jest chyba najgłupszy z calej tej serii aneks vs oddzielna kuchnia xD
Oddzielna kuchnia jest lepsza dla ludzi wolących oddzielną kuchnię, a aneks dla ludzi wolących aneksy. Wszelkie próby przekonania jednych przez drugich to jakiś dziwny objaw #!$%@?
@Roburgbur: A kto kogo próbuje przekonać?
małe mieszkanie, gdzie salon może służyć jako miejsce spania- zamknięta kuchnia
dom/duże mieszkanie/małe mieszkanie gdzie nikt nie będzie spał w salonie- aneks kuchenny.
Plusy aneksu:
1. Większa przestrzeń i lepszy obieg potwietrza
2. Możesz gotować i mieć oko na dzieci lub oglądać tv
3. Wyspa która jednocześnie może służyć za stolik do śniadania, czy kawy
4. Łatwiej logistycznie ogarnąć większy obiad
5. Możesz sobie siedzieć na kanapie i mimo to
@ATAT-2: Akurat przy dzieciach aneks jest bardzo słaby. Gotuje się więcej. Można gotować gdy dziecko śpi w pokoju.
@void1984:?
@void1984: dziecko można położyć w drugim pokoju a gotować w aneksie