Wpis z mikrobloga

teraz Bitcoin, kiedy jest na gorze? No nie wiem...

@aekitea: nic nie jest wystarczająco drogie, aby nie było jeszcze droższe, i nic nie jest wystarczająco tanie, żeby nie mogło być tańsze
  • Odpowiedz
@NieistotneKto: Jeżeli sam nie potrafisz tego mądrze ulokować czy zainwestować to po prostu wydawaj. Tak jak ktoś pisał kup sobie fajne auto bo tańsze to one już nie będą. Może miałeś w planach jakiś remont albo jakieś inne wydatki? To nie zwlekaj z tym. A do tego przewalutuj sobie solidną poduszkę finansową. Na jaką walutę? Nie mam pojęcia, ja trzymam w Euro, ale to jeszcze jak było po sporo niższym
  • Odpowiedz
@mookie: Ale z coachingowym gównem to wywalaj. Mam dobrze działającą firmę a ta kasa nie jest z roboty tylko "dodatkowa" więc chcę ją gdzies przechować bez straty. Edukowałem się w innych zakresach niż kurła 8% inflacji
  • Odpowiedz
@NieistotneKto: a to przepraszam, choć z drugiej strony dziwi mnie że mając firmę nie wiesz jak zainwestować pieniądze i przychodzisz z tym jeszcze na wykop.
IMO w obecnych czasach nie ma bezpiecznej przystani, ja bym dywersyfikował tak by mieć w razie czego jakąś płynność, ewentualnie grunty.
  • Odpowiedz
  • 2
@NieistotneKto podziel na 3, 4 równe części i za każdą kup złoto, obligacje, akcje/krypto, nieruchomości, co wolisz.. w jednej trzymaj gotówkę/obligacje krotkoterminowe. Trzymaj się mniej więcej przyjętych proporcji a zminimalizujesz ryzyko większych strat.

Niestety politycy zmuszają nas do doktoryzowania się z inwestowania. Im bardziej się douczysz tym bardziej świadome będą decyzje inwestycyjne.

Nie można też wykluczyć że nadejdzie sytuacja że inflacja będzie dwucyfrową na wszystko a w dobrach inwestycyjnych będzie deflacja
  • Odpowiedz
@czlowiekbutelka: mam podobne podejscie glownie z powodu tego, ze kazde inwestowanie wiaze sie z prowizjami, ktore moga zniweczyc jego sens, ale na czym najmniejsze prowizje zaplace jezeli nie chce mi sie zakladac dodatkowych kont poza konsumenckim w mbanku?
  • Odpowiedz
@NieistotneKto: 50% waluty (CHF,USD - mimo wszytsko, GBP),30% ziemia rolna, 20% w cos z wiekszym ryzykiem - gielda - jakis ETF na set tech - zadne apple, microsofty ale cos zdywersyfikownaego
  • Odpowiedz
Na stsach pomnoz do 5 baniek, teraz byl fajny kurs w 2. Lidze hiszpanskiej- 420 ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@NieistotneKto: Bitcoin i wychodzisz z inwestycji jak przebije 73k. Kurs może i ma duże szanse, ze poleci jeszcze wyżej ale ten poziom 73k przy obecnym trendzie, popycie i jeszcze sporym negatywnym sentymencie jak i strachu ulicy jest niemal w 99% pewny do osiągnięcia na przestrzeni najbliższych miesięcy. Lekką ręką wiec do zgarnięcia jest jakieś 15-20% zwrotu.

To nie jest porada inwestycyjna.
  • Odpowiedz