Wpis z mikrobloga

korelacja nie oznacza, że słuchanie muzyki pop obniża IQ

@ShadyTalezz: nie musi tego oznaczać, ale tak jest:
https://www.mic.com/articles/98310/scientists-prove-that-pop-music-is-literally-ruining-our-brains

Wynika to z faktu "zapóźnienia" za osobami słuchającymi czegoś ambitniejszego. Mózg nie musi się zbytnio wysilać, żeby zrozumieć muzyczny przekaz, mam tu na myśli nie tyle tekst co instrumental. Słuchacz jazzu rozwija swój mózg przez słuchanie i rozumienie jazzu, dokładniej mówiąc lepiej zaczyna działać komunikacja półkul mózgu. Słuchacz disco polo nie czerpiąc tych
Yyyyyy. Nie

@Git: oczywiście, że tak. Nawet to, jak kto późno chodzi spać koreluje z inteligencją, a co dopiero słuchanie Sanah albo Zenka Martyniuka XDDD

Odnoszę wrażenie, że ludzie z piwnicy z tagu # przegryw mają większe pojęcie o ludziach niż wy. Nie wiem ilu ludzi poznaliście, ale ja i każdy kogo znam z odrobiną mózgu raczej zauważył, że słuchacze disco polo to nie jest zbytnio lotna grupa społeczna XD
@swiety_spokoj:

nie musi tego oznaczać, ale tak jest:

https://www.mic.com/articles/98310/scientists-prove-that-pop-music-is-literally-ruining-our-brains
chłopie, znowu wrzucasz link, który wcale nie potwierdza tego co piszesz. Czytasz w ogóle coś więcej niż nagłówki?
W ogóle w tym artykule jest pełno głupot, populizmów i generalizacji, typowy clickbait dla boomerów, żeby sobie mogli konia walić do tego jaka to kiedyś była mądra muzyka dla mądrych ludzi a teraz głupia dla głupich ale nie chce mi się wszystkiego punktować więc
ja w sprawie "zapoznienia". Co w sytuacji, gdy rozwijajacy sie fan jazzu sluchajac go gotuje jajecznice, a fan disco polo wykwintne dania? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Racjonalnie-do-przodu może słuchać disco i robić wiele innych rzeczy charakterystycznych dla głupich ludzi, to nie czyni go z automatu głupim tylko daje większą szansę w ślepym osądzie, że taki właśnie będzie.

chłopie, znowu wrzucasz link, który wcale nie potwierdza tego co piszesz.
@swiety_spokoj:

tak i jest tam napisane, że:

Słuchacze każdego typu muzyki wykazują się znacznie większą kreatywnością niż słuchacze muzyki pop.

Co zresztą jest też napisane w wielu poprzednich źródłach, które wskazałem.

Ale to nie jest w ogóle teza, o którą się czepiam i którą postawiłeś. Twoje tezy dotyczyły rzekomego spadania IQ przez słuchanie pop i niskiego IQ słuchaczy pop.

długotrwałe słuchanie muzyki pop obniża poziom inteligencji.

żadne, ze źródeł, które wrzuciłeś
@ShadyTalezz: i podtrzymuję te słowa. Podam Ci bardziej skrajny przykład. Dzieci grające na instrumentach rozwijają:
1. Komunikację półkul mózgu
2. Inteligencję MUZYCZNĄ, BO TEŻ TAKA ISTNIEJE

Analogicznie słuchacz muzyki klasycznej, czy jazzowej (nie każdy tylko statystyczny) rozwinie swój mózg bardziej niż słuchacz dajmy na to Sanah. Nie tyle słuchacza Sanah ogłupi jej muzyka, co zostanie on w tyle za osobami, które słuchały czegoś bardziej wymagającego, co rozwinęło ich mózg.

Tak samo