Wpis z mikrobloga

I teraz tak.. jak obrazisz katolicki symbol to godło też i

Art. 137. [Publiczne znieważenie znaku lub symbolu państwowego]

§ 1.

Kto publicznie znieważa, niszczy, uszkadza lub usuwa godło, sztandar, chorągiew, banderę, flagę lub inny znak państwowy,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.
  • Odpowiedz
@TradingWykop: abstrahując czy komuś się podoba czy nie- ma to też uzasadnienie heraldyczne- królowie mieli zamknięte korony, książeta otwarte jako znak podległości, korona otwarta jest po prostu nieprawidłowa.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@TradingWykop: czy aby do zmiany godła nie trzeba mieszać w konstytucji? Czy tam tylko jest napisane że biały oreł na czerwonym tle i pora na csa?
  • Odpowiedz
@Leniek: Art. 28.
1. Godłem Rzeczypospolitej Polskiej jest wizerunek orła białego w koronie w czerwonym polu.
2. Barwami Rzeczypospolitej Polskiej są kolory biały i czerwony.
3. Hymnem Rzeczypospolitej Polskiej jest Mazurek Dąbrowskiego.
4. Godło, barwy i hymn Rzeczypospolitej Polskiej podlegają ochronie prawnej.
5. Szczegóły dotyczące godła, barw i hymnu określa ustawa.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@vytah: no to tak jak podejrzewałem.

Mamy poważniejsze sprawy niż godło, ale jak już chce zmieniać to mogli by to uporządkować A nie na o-------l krzyż przylepić
  • Odpowiedz
Dokładnie tak samo, heraldyka ma uniwersalne zasady

@djtartini1: w USA się chyba do takich rzeczy nie przywiązują.. a dobrze się mają póki co
Wg mnie żadnemu obywatelowi się nie poprawi od zmian proponowanych, ale odwróci znowu uwagę
  • Odpowiedz
@vytah: Ponieważ Polska nie zawsze była królestwem i do tego silnym królestwem- często byliśmy zależni od np. Niemiec czy Czech no i nie zawsze korona była prawidłowa- tylko podałem jak jest oficjalnie w heraldyce i tutaj to też potwierdzają.
  • Odpowiedz
koronę zamkniętą na głowie orła w herbie Rzeczypospolitej Obojga Narodów umieszczono na pieczęci koronnej dopiero w roku 1764.

@djtartini1: Więc dopiero w 1764 Polska stała się silnym królestwem, o czym świadczy jej wybitny rozwój zaczynający się podczas panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz