Wpis z mikrobloga

Ile CV wysłaliście szukając pierwszej pracy jako junior, i ile firm zaprosiło was na rozmowę? Oraz jakie strony z ofertami pracy polecacie? Bo wydaje mi sie, że na tych fancy stronach tylu nofluffyjobs, czy justjoinit, początkujący nie ma czego szukać.

#programowanie #pracbaza #it #programista15k
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@stanleymorison: ja szukając pracy z 8 czy 9 lat temu wysłałem jedno CV i tam dostałem pracę, ale nie popracowałem tam długo, bo przez chwilę współpracowałem w tej pracy z gościem z innej firmy i zachęcił mnie do przejścia do nich.

Wtedy nie szukałem ofert nigdzie, po prostu napisałem do firmy którą kojarzyłem i w której chciałem pracować
  • Odpowiedz
@stanleymorison: Pewnie około 10 wysłanym CV - zaproszeń na rozmowę około 6.

Moja rada: Poszukaj w okolicy firm, które się tym zajmują i napisz do ich HR na LI - może akurat kogoś szukają/będą szukać ale jeszcze nie odpalili całej tej machiny związanej z rekrutacją.

No i jeżeli odpowiedzi na jakimś etapie rekrutacji zejdą poniżej jakiejś akceptowalnej konwersji, to odpuść i popraw ten obszar. Przykładowo: wysłałeś 20CV i zero odzewu?
  • Odpowiedz
@stanleymorison: 3 lata temu jedno CV i od razu praca, ale poszło tak łatwo, bo trafiłem do jakiegoś obozu pełnego innych studenow, gdzie klepaliśmy jakiś schematyczny szajs, jeszcze w innych technologiach, niż na ogłoszeniu :D
  • Odpowiedz
@stanleymorison:

Jedno i do jednej. Ale nie popracowałem tam długo, bo to był zwykły januszex nie mający wiele wspólnego z programowaniem - zwykłe klepanie stronek na akord. W następnej pracy posiedziałem już dużo dłużej.

Zmieniałem pracę kilka razy i nigdy nie miałem większego problemu ze znalezieniem nowego miejsca zatrudnienia. Stosuję proste zasady: aplikuję tam, gdzie spełniam kryteria i nie koloryzuję swoich umiejętności - nie warto, nawet jeśli nie przemaglują na
  • Odpowiedz
@stanleymorison: to prawda na justjoin.it dostalem prace dopiero jak zostalem mitycznym midem a nawet midem+ oczywiscie jako mid. XD na stanowiska juniora na justjoin.it lub nofluffjobs.it to zapewne lepiej niz wygrac w totka, za to jako junior latwo dostac prace przez 4programmers.net - bo januszexy tam wystawiaja oferty bo takie ogloszenie na justjoinie kosztuje okolo 1k pln ( ͡° ͜ʖ ͡°) a na 4programmers jest chyba
  • Odpowiedz
@penguin: g---o prawda, znam goscia co go dopiero przyjeli po 200 cv i sobie teraz od paru miesiecy pracuje i nabiera doswiadczenia - pracuje z nim wiec uważam go za dosyć solidnego pracownika chociaż nie wróżę mu jakichś niewiadomo jakich umiejetnosci - jest tępy( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz