Aktywne Wpisy
Lukardio +115
Mam nadzieje że #marszniepodleglosci zostanie ,,odzyskany" i będą brali wszyscy ludzie niezależnie od wyznawanych poglądów.
#polska #11listopada #lgbt #marszrownosci #patriotyzm #neuropa #4konserwy
#polska #11listopada #lgbt #marszrownosci #patriotyzm #neuropa #4konserwy
dziobnij2 +603
Poszedłem na kawę do maka i spotkałem podróżnego, który przyjechał do #gdynia z psem, kaczką i gąską. Zwierzaczki były grzeczne i szły przy nodze.
@ButtHurtAlert: Dokładnie takiej odpowiedzi spodziewałem się od gimbokatola
@swiadomy_anakolut: jeżeli słaby i łatwy do podważenia, to nie jest dowodem
@ethics: no w jego rozumieniu pewnie tak, ale co to ma do rzeczy? Ksiądz musi powtarzać, to samo, co zapisano w katechizmach i encyklikach, więc równie dobrze można dyskutować z nimi.
Nie wiem czy słyszałeś, ale powołując się na podobny religijny bełkot w Polsce wprowadzono zakaz aborcji dla wszystkich kobiet, nie tylko katoliczek. Kaja
@swiadomy_anakolut Metoda naukowa została wykształcona przez starożytnych filozofów, od tego czasu niewiele się zmieniła tak naprawdę, zmieniły się narzędzia, sam tok myślenia nieznacznie. Ba, nawet teologia katolicka, a szczególnie katolicka filozofia bazują na starożytnej myśli greckiej.
@swiadomy_anakolut: Chciałem tylko powiedzieć, że bardzo mi się podoba twoja dyskusja z @camelinthejungle, obaj macie ciekawe i niezłe argumenty, jak rzadko bywa na tym portalu.
Dowód nie musi jednoznacznie wskazywać na prawdziwość danej tezy, ale może ją tylko uprawdopodabniać. Nauki przyrodnicze opierają się na indukcji, która za pomocą skończonych obserwacji może dowodzić, czy też uprawdopodobnić daną teorię.
@camelinthejungle: No tak, są dowody lepsze i gorsze. Te są gorsze, ale są. Religia to nie matematyka, gdzie można w paru linijkach na lekcji przekształcić równanie i podpisać, że tezę udowodniono. Gdyby to co piszesz było prawdą, to znaczy, gdyby katolicyzm nie opierał się na dowodach, po co organizowanoby synody, dyskusje, sobory? Dlaczego przez dziesięciolecia janseniści spierali się teologicznie
@Naturmensch: tylko jego jeszcze nie było wtedy na świecie
@swiadomy_anakolut odwołałbym się tu do innego przykładu: transsubstancjacji, czyli przeistoczenia. KK twierdzi, że przeistoczony chleb i wino to realne ciało i krew Chrystusa. To jest podstawowy dogmat, jeśli ktoś w to nie wierzy, jest schizmatykiem (protestanci twierdzą, że
@sogen: To jest tylko jeden z mechanizmów religii, ale nie wystarczający do jej zrozumienia. Zauważ, że można byłoby poprzestać na stwierdzeniu, że to czego nie rozumiemy robią duchy, albo bogowie. To byłoby zamiecenie problemu pod dywan, tanie wywinięcie się z potrzeby dociekania prawdy, ale byłoby leniwe i proste. Tymczasem religie tworzą własne światy, czasem o
@swiadomy_anakolut:
Sęk w tym, że to nie jest słaby dowód tylko
@swiadomy_anakolut: tylko przypomnę, że tu gdzie owe mity były mocno propagowane - np Europa - ludy toczy dwie najkrwawsze wojny (i niezliczone ilości mniejszych) Natomiast wielebni opowiadacze owych mitów tłumaczą się z obrzydliwych przestepst wobec dzieci, ze zbrodniami włącznie, w każdym kraju gdzie się znaleźli. Więc tym wychowaniem bym