Wpis z mikrobloga

@taukuZielonka: @istp: akurat długo sam byłem zdania że za apple się zdrowo przepłaca ale ostatnio cena zwykłego lapka a macbooka air to praktycznie różnica 500zl

@The_Rainman: xd

Air z m1 to 4800 zeta 8-250 a wersja 16-500 kosztuje 6800 XD
za 4400 mamy HP Aero z 16-512 z ryzenem 7 5800u tez full aluminium i 13" Także tak 500 zl za aplla z
  • Odpowiedz
@yggdrasil: te "zgody" na telemetrię to jest śmiech na sali w momencie jak laptop sam potrafi ominąć VPNy i ustalić lokację przez triangulację wifi itp. Dodatkowo przeskanowanie 1TB danych na dyskach NVME trwa moment i da się to zrobić bez zwracania uwagi użytkownika, kiedy np. oglada film na youtubie (to mówię w kontekście i maców i windowsów)
  • Odpowiedz
@ewolucja_myszowatych: no tak. Bo lepiej jak firma przez 20 lat produkuje takie same laptopy xd Spróbowali z touchbarem, to faktycznie była innowacja, ale nikt nie mówi, że była fantastycznym pomysłem. Minęło parę lat, okazało się, że nie śmiga i się wycofują i tyle w temacie xd Przecież wiadomo, że marketingowo nie mogą powiedzieć, że to był głupi pomysł, bo ich PR opiera się na tym że zawsze jest lepiej niż
  • Odpowiedz
@Portmanteau xD byczq, dziękuję za psychoanalizę :* tak, nie jestem idealny, tak irytują mnie płytcy(a tych wśród apple jest sporo) ludzie i tak czasami się z nich pośmieje :)

Chill misiaczku. I też zastanów się co robisz że swoim życiem, że anomom robisz wywody.

Wiem, że możesz tego nie zrozumieć, ale w internecie jest za mało hejtu, więc to naprawiam <3
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: Air wyrwiesz za 4400 zł. Jedyne co Aero (boże błagam, nigdy więcej HP) ma lepsze to dysk, bo te 8gb ramu spokojnie wystarcza, zarówno moje testy w mojej korpo jak i znajomego devopsa potwierdzają. Ram jest z "j-----j gumy", o ekranie, baterii, głośnikach i mocy M1 nie wspomnę.
A Thinkpadów nie ma bo co chwile mają problemy z częściami, jak nie chipy, to ekrany, jak nie ekrany to inne
  • Odpowiedz
Aktualnie, jeżeli ktoś nie potrzebuje konkretnie x86, windowsa, grać czy przecbulić na sprzęcie. To nic poza M1 nie ma teraz sensu w laptopach.

Stacjonarka inna sprawa, tutaj zawszę zostanę PC bo nie ten workflow i mogę pograć. ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@taukuZielonka: Ale obejrzyj sobie kilka testów wydajności i ceny ultrabooków z Windowsem na pokładzie. Zawsze możesz sobie kupić Surface booka za 15k, który niebawam zostanie zaorany z korzeniami przez Makbooka w każdym możliwym teście. To samo z iPhonem 13Pro i Samsungiem S21 - ceny te same, a wyniki iPhona przebijają Samsunga w niektórych testach nawet x4. Argument o szpanowaniu Applem był śmieszny może z 8 lat temu, teraz trzeba mieć
  • Odpowiedz
@taukuZielonka: kup sobie jakiś komputer z M1 albo M1 pro i potem się wymarzają. Te kompy nie dość że zapierdzielaja to jeszcze na baterii można pracować po kilkanaście godzin na dobę. Kapitalny sprzęt - ale żeby tak mówić to trzeba się na tym znać i sprzęt przetestować, a nie pluc jadem jak Ty.
  • Odpowiedz