Wpis z mikrobloga

@TheHatefulCoder przypomnij ile można było podłączyć zew. monitorów do m1 pro przez ostatni rok xD

Trzeba się na tym znać

Tylko 10 lat siedzę profesjonalnie w IT, więc jeszcze się uczę, ale może będę kiedyś znać się tak jak Ty <3

Też kolekcjonujesz pudełka po Apple jak kolega wyżej
  • Odpowiedz
@taukuZielonka: Nie, pudełek nie kolekcjonuję, ale pracuje na takim sprzęcie i w życiu nie zamieniłbym go za żaden inny komputer z intelem ( ͡° ͜ʖ ͡°) PS. pracuje na jednym monitorze bo lubię - kwestia upodobań.
  • Odpowiedz
@taukuZielonka: Zwracam też uwagę na to, że napisałem, że komp zapierdziela jak żaden inny, co świadomie zignorowałeś i przeszedłeś płynnie do rozmowy o pudełkach - szacun, jeśli tak wygląda twoja merytoryczna dyskusja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@TheHatefulCoder ale Apple nie wspiera nawet m.2, więc one działają wolniej niż konkurencja tylko wy nie potraficie się pogodzić z tym że wasz bożek jest c-----y xD C--j tam że docker działa 3x wolniej na macu niż Linuksie czy Windows z wls2.

Więc o jakiej merytoryce Ty mówisz xD

jak to jest ze wy zawsze lubicie nawet c-----e którą Apple o--------a xD
  • Odpowiedz
@TheHatefulCoder: moze nie obsmial, ale rownie dobrze, moglbys sie chwalic, ze lubisz McDonald's. Nie ma w tym nic zlego (w przeciewienstwie do lubienia "funkcjonalnosci" Apple, bo to juz s----------e xD), ale chwalenie sie tym to troche zenada ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
Tylko widzisz ziomeczku, zadne wady Apple z reguly nie sa problemem dla ich fanatykow. Dlatego was obsmiewam - bo gdyby te kompy byly w podobnej cenie co reszta konkurencji to ok, kwestia gustu, bo wiadomo, ze inni producenci tez nie sa perfekcyjni - ale placic specjalnie wiecej, zeby miec gorszy sprzet, z mniejsza iloscia funkcji, to juz XD
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: Air wyrwiesz za 4400 zł. Jedyne co Aero (boże błagam, nigdy więcej HP) ma lepsze to dysk, bo te 8gb ramu spokojnie wystarcza, zarówno moje testy w mojej korpo jak i znajomego devopsa potwierdzają. Ram jest z "j-----j gumy", o ekranie, baterii, głośnikach i mocy M1 nie wspomnę.

A Thinkpadów nie ma bo co chwile mają problemy z częściami, jak nie chipy, to ekrany, jak nie ekrany to inne
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: Yep, sami się wstrzymaliśmy z wykupem laptopów = nasi pracownicy nie wystawiają lapotpów na olx xd. Tak jak wymienialiśmy sprzęt co 3 lata, tak na razie wszystko jest wstrzymane. Czasami jest tak źle że zastanawialiśmy się nad zmianą producenta :(
  • Odpowiedz
Yep, sami się wstrzymaliśmy z wykupem laptopów = nasi pracownicy nie wystawiają lapotpów na olx xd

@WhiskyZCola: A co tam macie na stanie?

Bo takie t480 z i5 4/8 to wydaje mi sie trafia na rynek i tak dopiero po 2023
  • Odpowiedz
@WhiskyZCola: t480 i pierwsze i5ulv w wersji 4/8 to 2018. Leasing 3-5 lat wiec zwazywszy ze ten sprzet dystrybuowano w II poł2018 i I poł 2019, w wiekszej ilosci na rynku by sie pojawiły dopiero w 2023. Po 3 latach to chyba malo kto to puszcza na rynek ?

Wy robicie wykup po leasingu za jakies grosze i potem pracownicy dostaja to za te grosze jeżeli chcą? Czy jak ?
  • Odpowiedz
@wuwuzela1: Sprawdziłem, mój t580 jest z 4/8, po prostu czasami leasing chyba wcześniej był odpaloany, nie pamiętam. Nie wiem ile w tym prawdy bo zmieniłem stanowisko, ale dla nas były customowe konfiguracje.

Zgadza się, wykupują za grosze, a kto nie chce idzie do leasingodawcy z powrotem, ale ludzie kupuja nawet zepsute xd
  • Odpowiedz
@taukuZielonka: dla mnie MAC jest zajebisty, taki posh *nix bez ciaglego rzezbienia w gownie jak z Linuxem. Wszystkie potrzebne narzedzia sa tam natywne (network engineer here). Windows to dla mnie koszmar i wole uzywac milion razy jakiegos Ubuntu. M1 i Retina to przeciez zaden XPS do tego podejscia nie ma.
  • Odpowiedz
@ksos: ale przciez winda ma WSL2 wiec na czym polega koszmar. Bo widzisz, ja od fanatykow Apple zawsze slysze takie opinie, ale jak pytam o szczegoly to nigdy nie na. Nie pamietam czy wspomianlem, ale docker na macu u ziomka z pracy dziala 2x/3x wolniej niz ma moim Dell/Ubuntu, a moj komp byl sporo tanszy - wiec ciezko mi zrozumiec, ze nie podejscia, jesli dziala zauwazalnie szybciej.

Natomiast jesli masz
  • Odpowiedz
@taukuZielonka: juz powiedzialem, jakosc wykonania i natywny shell ktory jest mi potrzebny w pracy. Mam MBP z 2015, ktory dziala 100 razy lepiej od firmowego Surface Pro 7, ktory sie ciagle wiesza i praca na tym gownie to koszmar. Jako desktop mam mac mini m1, na ktorym praca czy pisanie kodu to poezja, i wszystko jest polaczone w jeden ekozystem z telefonem. Po za tym nigdy nie mialem telefonu ktory
  • Odpowiedz