Aktywne Wpisy

klaudia-hadalala +116

P-v-E +7
Mirki, jest przypał (╯︵╰,)
Dostałem w biurze mocnej biegunki, takiej wiecie z gruzem niczym śrut i niestety świadkami mojego incydentu stali się wszyscy współpracownicy.
Zachowali się bardzo elegancko, zaoferowali podwiezienie do domu, przynieśli Stoperan i miętową herbatę, że niby nic się nie stało.
Następnego dnia udawali, że jest
Dostałem w biurze mocnej biegunki, takiej wiecie z gruzem niczym śrut i niestety świadkami mojego incydentu stali się wszyscy współpracownicy.
Zachowali się bardzo elegancko, zaoferowali podwiezienie do domu, przynieśli Stoperan i miętową herbatę, że niby nic się nie stało.
Następnego dnia udawali, że jest

siemka!
mam pytanie o MVC design pattern, mamy model-M view-V contoler-C i czy dobrze to rozumiem
model: to po prostu klasa z danymi geterami setterami ipt
view: to klasa ktora odpowiada za wyswietlanie, ja sie bawie z java fx wiec u mnie jest to plik fxml
contoller: który pobiera mi dane z modelu i wysyła do pliku fxml zeby zostaly odpowiedno wyswietlone
moje pytanie jest nastepujace...
Czy to jest zgodne z MVC żeby metoda contoller wykonywała jakieś swoje własne metody w momencie przekazywania danych do modelu?
bo w tym momencie mam program i przykładowo:
mam pole tekstowe do którego mogę wpisać teks, ten tekst zostaje pobrany przez kontoler i wysłany seterem do modelu
tylko ja chciał bym jeszcze ten tekst że tak powiem przeformatować, usunąć z niego niepotrzebne znaki itp i nie wiem czy metoda która usuwa te znaki niepotrzebne powinna być:
1- w kontrolerze i powinna wysyłać już gotowe ładne czyste dane do modelu
2- w modelu powinien mieć metodę do czyszczenia danych i powinien przyjąć cały "zanieczyszczony" tekst zeby samemu sobie go przeformatować
które podejście jest poprawne ?
Dzieki wielkie