Wpis z mikrobloga

#java #programowanie #programista15k #informatyka

siemka!

mam pytanie o MVC design pattern, mamy model-M view-V contoler-C i czy dobrze to rozumiem

model: to po prostu klasa z danymi geterami setterami ipt
view: to klasa ktora odpowiada za wyswietlanie, ja sie bawie z java fx wiec u mnie jest to plik fxml
contoller: który pobiera mi dane z modelu i wysyła do pliku fxml zeby zostaly odpowiedno wyswietlone

moje pytanie jest nastepujace...
Czy to jest zgodne z MVC żeby metoda contoller wykonywała jakieś swoje własne metody w momencie przekazywania danych do modelu?

bo w tym momencie mam program i przykładowo:
mam pole tekstowe do którego mogę wpisać teks, ten tekst zostaje pobrany przez kontoler i wysłany seterem do modelu
tylko ja chciał bym jeszcze ten tekst że tak powiem przeformatować, usunąć z niego niepotrzebne znaki itp i nie wiem czy metoda która usuwa te znaki niepotrzebne powinna być:
1- w kontrolerze i powinna wysyłać już gotowe ładne czyste dane do modelu
2- w modelu powinien mieć metodę do czyszczenia danych i powinien przyjąć cały "zanieczyszczony" tekst zeby samemu sobie go przeformatować

które podejście jest poprawne ?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PISowski_inwestor: źle to rozumiesz, ale wszyscy chyba tak na początku mają, bo źle się to tłumaczy. Model to nie klasy z getterami i setterami. Model to logika, czy to jak aplikacja się zachowuje. Widok to reprezentacja wizualna tego modelu, kontroller odpowiada za komunikację pomiędzy tymi dwoma bytami. Pamiętaj, że model jest jeden a widoków może być dużo (aplikacja okienkowa, strona internetowa, mobilka). To gdzie umieścić logikę zależy od tego, czy
  • Odpowiedz